Elena Huelva tijdens een gala van het tijdschrift ‘Elle’, afgelopen oktober in Madrid. Beeld WireImage
Elena Huelva tijdens een gala van het tijdschrift ‘Elle’, afgelopen oktober in Madrid.Beeld WireImage

NaschriftElena Huelva (2002-2023)

Vanuit haar ziekenhuisbed wist de doodzieke Elena Huelva miljoenen volgers te raken

Jurriaan van Eerten

Vanaf haar ziekbed transformeerde Elena Huelva uit het Andalusische Sevilla tot een influencer. Ze vertelde haar verhaal over botkanker, maar vooral het verhaal van een jong meisje dat wil dansen en zingen.

Op één van de eerste video’s die viraal gingen op Instagram, heeft Elena Huelva uit het Andalusische Sevilla haar: een plukkerig kapsel met een pony. Drieënhalf miljoen mensen keken naar het meisje, dat vanaf haar ziekenhuisbed danst en playbackt, nadat ze haar eerste ronde van chemotherapie achter de rug heeft. Daarop volgen nog tientallen video’s. De setting blijft praktisch hetzelfde, telkens weer dat ziekenhuisbed met achter haar het infuus en de meetapparatuur. Maar ook al is die pony allang verleden tijd, Huelva blijft speelse dansjes opnemen. Kaal maar lachend, knipogend als ze weer de CT-scanner in moet, haar tong uitstekend bij het plaatsen van een nieuwe sonde.

Op haar zestiende werd bij Huelva het Ewing-sarcoom gediagnosticeerd, een zeldzame en agressieve vorm van botkanker die vooral bij kinderen en adolescenten voorkomt. Vervolgens bleef Huelva doen wat zoveel meisjes doen: op sociale media over haar leven vertellen. Ongeremd toonde ze zichzelf, ziek van de chemotherapie, ingesnoerd met ziekenhuiskabels. Maar altijd met diezelfde brede glimlach waardoor ze zelfs in haar doodzieke dagen nog mooi bleef. Van de stapels pillen die ze moest slikken tot de dagen van slecht nieuws deelde ze vrijwel alles. Altijd onder het motto mis ganas ganan, dat vrij vertaald zoveel betekent als: mijn levenslust overwint.

Aandacht van beroemdheden

De posts – die Huelva vaak met haar zus Emi plaatste – waren allereerst bedoeld om andere jonge kankerpatiënten zich minder alleen te laten voelen, maar daarnaast ook om meer aandacht te genereren voor kankeronderzoek. En dat werkte, want de berichten van Huelva bleven niet ongezien in Spanje. Op Instagram verwierf ze bijna een miljoen volgers, net als op TikTok. Soms vergeten we het door alle scheldpartijen, maar sociale media kunnen iets magisch hebben. Toen het idool van Huelva, de 23-jarige zangeres en actrice Aitana, over het zieke meisje hoorde, bezocht ze haar in het ziekenhuis. Het maakte zoveel indruk dat de twee contact hielden.

Ook andere Spaanse bekendheden bleken begaan met de strijd van Huelva. Presentatrice Ana Obregón leerde haar kennen bij een gala van tijdschrift Elle, waarbij geld werd opgehaald voor kankeronderzoek, volkszanger Manuel Carrasco droeg nummers aan haar op tijdens optredens. Of al die Spaanse bekendheden zich nu verbonden aan Huelva omdat het hun sympathie van volgers opleverde, of uit oprechtheid, Huelva bereikte precies wat ze wilde bereiken met haar socialemediaoffensief: zichtbaarheid voor die kinderen die in stilte hun strijd tegen de ziekte voeren, en steun voor het meestal peperdure onderzoek naar zeldzame vormen van kanker.

‘Kanker is eigenlijk onnoemelijk saai’

De influencer die Huelva intussen was geworden, schreef een boek over haar ziekte, met als titel haar lijfspreuk Mis ganas ganan, en als ondertitel: Niemand heeft ons een morgen beloofd. Want ook al deelde Huelva ieder positief resultaat en sprak ze rondom de feestdagen haar hoop uit dat 2023 nog een wonder zou brengen, diep van binnen wist ze al dat er hoogstwaarschijnlijk voor haar geen morgen zou komen. In haar boek vertelt Huelva nog persoonlijker dan op sociale media over haar ziekteverloop. Vanaf de dag dat ze hoorde dat het mis was, tot de eeuwige tests. ‘Wat ook niemand je vertelt over kanker, is dat het eigenlijk onnoemelijk saai is. Wat ik bedoel, is dat je maar zit te wachten op uitslagen van tests, en dat de behandeling heel monotoon is.’

In december deelde Huelva een video op Instagram waarin ze vertelde dat de kanker zich had verspreid naar haar luchtpijp. Het bericht werd uitgebreid door Spaanse media gedeeld – toen al was duidelijk dat haar afscheidsdienst een komen en gaan van Spaanse bekendheden zou worden, waarvan paparazzi geen moment zouden wilden missen.

Haar laatste bericht op Instagram plaatst Huelva op de ochtend van haar overlijden. Ze vertelt daarin dat ze een heel slechte ochtend heeft gehad, zo slecht dat ze ervan schrok. Ze sluit het af met de woorden: ‘Ik wil dat jullie weten dat ik al heb gewonnen, lange tijd geleden al’.

Elena Huelva werd op 21 mei 2002 geboren in Sevilla en overleed op 3 januari 2023 in dezelfde stad.

Trouw beschrijft het leven van onlangs overleden heel gewone of bekende mensen. Heeft u zelf een tip voor Naschrift? Mail ons via naschrift@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden