ToerismeTrends

Van salsareis tot heavy-metalcruise: voor elke subgroep is er een vakantie

De Heavy metal band Moonspell tijdens een optreden op een cruiseschip op de Caribische Zee. Beeld EPA
De Heavy metal band Moonspell tijdens een optreden op een cruiseschip op de Caribische Zee.Beeld EPA

Salsaliefhebbers, gelovigen, singles en hondenbezitters. Voor steeds meer subgroepen is er een eigen vakantie.

Barbara Vollebregt

Reisorganisaties bieden reizen aan die op de wensen van specifieke doelgroepen zijn afgestemd. Zo organiseert reisconcern TUI themacruises voor heavy-metalfans en hondenbezitters. “Een goede ontwikkeling”, zegt Ondrej Mitas hoofddocent toerisme aan Breda University of Applied Sciences. Het laat volgens hem zien dat we meer bewust zijn van de mogelijkheden bij het invullen van onze vrije tijd.

“Vroeger gingen mensen deels op vakantie om te voldoen aan een maatschappelijke verwachting, maar dat leidt niet tot een gevoel van diepe tevredenheid”, zegt Mitas. “Nu pakken we vaker de regie, we doen en leren wat we zelf interessant vinden.” Zelf deed hij onderzoek naar vakantiegeluk bij volwassenen. “Ik ging mee met een driedaagse slagveldentour voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Amerikaanse burgeroorlog. “Een groep wandelende encyclopedieën”, grapt hij.

Hoeveel doelgroepreizen er in Nederland precies zijn is niet duidelijk, maar ze passen wel bij een paar trends zegt Bas Hillebrand, hoogleraar innovatie in toerisme aan de Nyenrode Business Universiteit. Hij legt uit: “Reizigers zijn in toenemende mate op zoek naar bijzondere ervaringen tijdens hun vakantie, naar reisbelevingen.” Volgens hem willen zeker de hoger opgeleide reizigers graag zingeving ervaren of wat leren. “Het past ook bij de ontwikkeling dat er steeds meer alleenstaanden zijn, die toch graag vakantie vieren met gelijkgestemden.”

Jorrit Bijl, onderzoeker bij het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), sluit zich daarbij aan. Doelgroepreizen passen bij de huidige tijdgeest, zegt hij. “Enerzijds is onze samenleving individualistischer geworden, anderzijds bestaat de behoefte om als individu ergens bij te horen. Hoeveel onlineplatformen zijn er tegenwoordig wel niet? Voor elk interessegebied, of het nu gaat om sport, kunst of daten, is er wel een niche te vinden. Dit zijn potentiële markten die zich vormen rondom gezamenlijke behoeften of vergelijkbare situaties, zoals alleenstaande ouders. Een gezamenlijke reis kan een verlengstuk zijn van zo’n platform. Tegelijkertijd bestaat er geen taboe meer op dit soort groepsreizen. Vroeger werd er toch anders tegenaan gekeken.”

Groepsreizen

Ook voor reisorganisaties zit er voordeel in het aanbieden van doelgroepreizen, weet hoogleraar Hillebrand. “Ze kunnen op deze manier meer waarde leveren aan de klant dan wanneer ze alleen een vlucht of accommodatie bieden, waardoor ze beter kunnen concurreren met andere reisaanbieders en een hogere prijs kunnen vragen”, legt hij uit.

Bij D-reizen in Rotterdam Keizerswaard, waar ze reizen van alle reisorganisaties aanbieden, zien ze dat er veel vraag is naar de groepsreizen. Zo zit de groepsreis voor alleengaanden die Evelien Hartman op het Griekse eiland Samos begeleidt ook dit jaar weer bomvol. “Ik doe dit werk nu drie jaar en ik zie de groepen steeds groter worden. Er komen nu ook reizen voor single lhbt-ers bij”, zegt Hartman die voor reisorganisatie Crusj werkt. “Hun vrienden hebben bijvoorbeeld een gezin en behoefte aan een ander soort vakantie. Er komen ook regelmatig weduwen en mensen met een partner die niet van vakantie houdt”, zegt ze.

Volgens Ondrej Mitas moeten we wel uitkijken dat de doelgroepreizen hun doel niet voorbij schieten. “Ze moeten geen manier worden om elkaar te overtroeven door bizarre reizen te boeken.” Verder waarschuwt hij voor reizen zoals een zogenaamde ‘workation’ – werkvakanties die door zzp’ers worden geboekt om hun netwerk uit te breiden. “De definitie van vakantie is dat je vrije tijd hebt. Je kan niet verwachten dat je na een druk programma opgeladen thuis komt.”

Bijzondere doelgroepreizen

Heavy-metalcruise

TUI organiseerde dit jaar de achtste editie van de Full Metal Cruise bedoeld voor hardrock-fans. De cruise ging van Duitsland naar Spanje en naar Frankrijk. Een populaire reis want de eerste cruise was binnen twintig minuten uitverkocht. Behalve optredens op drie podia is er op het schip een bioscoop, karaokezaal en een tatoeage-artiest. Bij een eerdere Full Metal Cruise gingen er 45.000 blikken bier en 900 kilo curryworst doorheen.

Salsareis met Cubaanse partner

De salsareizen van dance4two brengen salsaliefhebbers naar salsa-evenementen over de hele wereld. In november organiseren ze een reis naar het Salsa Festival Santiago de Cuba. Wie deze reis boekt staat een welkomstbuffet met cocktails en een zwembadfeest te wachten. Bij bezoek aan het festival zit een Cubaanse danspartner inbegrepen.

Reis voor jongeren met kanker

Paul Rhebergen (34) kreeg op zijn 22e leukemie en organiseert nu reizen voor jongeren met kanker. Rhebergen: “Mensen willen na een diagnose graag zo snel mogelijk weer terug naar het ‘normale’ leven, maar de realiteit is dat dit lastig is. Zijn organisatie PowerDays verzorgt een gratis reis naar Frankrijk waar de jongeren de diagnose op hun eigen manier kunnen verwerken.

Woestijnreis voor vrouwen

Caroline Froeling organiseert bezinningsreizen door de Wadi Rumwoestijn in Jordanië. Deze woestijnreizen organiseert ze voor een gemengde groep maar ook speciaal voor vrouwen. “Daarin bespreken we alles rondom het thema vrouw zijn”, legt ze uit.

Lees ook:

‘Singlereis is geen grote datingshow’

Even een dagje bijkomen tussen het wijnproeven, de jeepsafari en het grottenbezoek door. Mirjam de Jong (40) wilde na een bezoek aan Sevilla dolgraag nog een keer terug naar het Zuid-Spaanse Andalusië.

Lees ook:

Niemand die vraagt ‘waar is je vader?’ op de eenoudervakantie

Alleenstaande vaders en moeders kunnen kiezen voor een eenoudervakantie. Dat je in hetzelfde schuitje zit, schept een band.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden