null Beeld

BoekrecensieKookboek

Uit dit rijkgevulde Surinaamse kookboek vol iconische tropenrecepten blijf je koken

Dana Ploeger

Als kind woonde kookboekschrijver en kok Noni Kooiman enkele jaren op het Surinaamse platteland, waar haar ouders bananen verbouwden. Als volwassene in Nederland merkte ze dat ze haar Surinaamse kant een beetje weggestopt had. Daarom trok ze de groene binnenlanden om te kokkerellen en inspiratie op te doen. Haar culinaire avontuur heeft een prachtboek opgeleverd.

Aan de hand van de geschiedenis van het land beschrijft ze 120 gerechten van uiteenlopende bevolkingsgroepen. Zo laveer je van atjupo (soep met wildzwijnvlees en tien madame-jeanettepepers) naar smakelijke Bitiwari moksi alesi ­(gemengde rijst met gerookte vis) die tot slaaf gemaakten als eenpansgerecht brouwden. Om daarna een rijke variatie ­Javaanse, Chinese en Creoolse gerechten aan te treffen.

Je reist met Kooiman mee en maakt kennis met oma Toemi, die in 1939 vanuit Indonesië in Suriname aankwam en die met Kooiman haar favoriete Dawet bereidt. Maar Kooiman ontfutselt ook kookgeheimen aan tantes, ­cateraars en tv-kookster Soeng Ngie. Uit Switi Sranan blijf je koken.

null Beeld

Noni Kooiman,
Switi Sranan
Carrera; 320 blz. €35

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden