Drinken Tuur

Tuur: Frisdrank met een gezond zwammetje

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: alcoholvrij én gefermenteerd.

Ik spotte dit drankje al eens op de streekmarkt en daarna bij het NK Stoepranden. De makers van Tuur proberen op zoveel mogelijk hippe locaties hun ‘speciaalfris’ te introduceren. Met z’n drieën zijn ze: Anne, Alard en Tom, mannelijke hipsters met baard en slobberige vintagetrui. En ze maken het drankje gewoon in hun eigen keuken. De kunst keken ze af van een filmpje op YouTube.

Ze zijn niet de enige kombucha-makers. Dit jaar schoten de cursussen fermenteren als paddestoelen uit de grond met lessen over verrotting, gistculturen en scoby’s. De mannen van Tuur gebruiken een simpel recept van biologische Chinese Oolong thee, water, suiker en scoby – een gemengde cultuur van gist en bacteriën, die de suikers in de drank fermenteert.

Dat fermenteren is trouwens een lekker onthaastklusje. Vaak duurt het een dag of tien of soms zelfs dertig voordat het klaar is. In de zomer gaat het een stuk vlotter dan in de winter. Maar dan heb je ook wel een heerlijk zen drankje. En het is zo gezond! Al die gefermenteerde bacteriën zijn een weldaad voor het darmbioom.

En dat leerden we al eerder: die darmen moet je goed voeden met gezonde bacteriën. Deze Tuur speciaalfris is verkrijgbaar in de smaken peer, framboos en naturel. Ik proefde de laatste. Die is inderdaad fris met een fijne, lichte bubbel. Maar ik kan niet wennen aan die kenmerkende kombucha-smaak van azijn en gist. Die doet me toch te veel denken aan het pizzadeeg dat ik vaak maak – met verse gist. En als ik tijdens de proefsessie ineens een klontje zwam in mijn glas zie drijven, durf ik niet verder te drinken. Maar laat u zich vooral niet ontmoedigen, ik ken genoeg mensen die ermee weglopen.

Tuur Speciaalfris
€ 3,25
tuur.fr/isdrank/

Boekentip 

Voor experimenten met zwammendrank in eigen keuken is het net verschenen ‘Bruis’ een leuke tip. Hierin staan volop recepten voor kombucha, maar ook voor waterkefir of een aardse bietenkvass. Daarin staat hoe aan zo’n scoby te komen en hoe te verzorgen. “Want als de zwam naar de bodem zinkt en niet binnen enkele uren opnieuw aan de oppervlakte drijft, zit u met een spijtig sterfgeval”, staat er te lezen.

Bruis, uitg. BIS Publishers, € 17,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden