Architectuur
Tuinkantoor, schrijfhut, nest of mancave, in deze tuinhuisjes is het prettig werken
Het begon met een paar maanden thuiswerken aan een hoekje van de eettafel, in de slaapkamer of op zolder. Maar nu het thuiskantoor door corona een blijvertje lijkt te worden, groeit ook de behoefte aan een permanente, professionelere en afgezonderde werkplek in huis. Wat te doen als de ruimte ontbreekt? Een uitbouw of extra verdieping is best een dure grap. En zie maar eens op korte termijn een aannemer te vinden. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om in hun tuin een werkplek te realiseren.
Een tuinkantoor is niet alleen weggelegd voor villabewoners. Ook in een kleine tuin zijn er volop mogelijkheden. Als je niet veel geld wilt uitgeven, kan al voor een paar duizend euro een tuinhuisje of blokhut ingericht worden als kantoor. Maar je kunt ook kiezen voor een tuinkantoor op maat, een designobject, zoals de fraai gestroomlijnde office Pod, een gerecyclede zeecontainer of een duurzame Hubbel.
Mancave
Leveranciers van houten tuinhuizen en blokhutten doen door corona nu al goede zaken. “Ze zijn niet aan te slepen”, zegt Andrea Wuestman van Lugarde, een grote producent. Van de dealers, die in heel Nederland zitten, hoort ze dat mensen die nu een blokhut of tuinhuis kopen, er grofweg twee bestemmingen voor hebben. Het wordt of een kantoor of een ‘mancave’ met een bar om thuis met vrienden af te spreken, nu dat buitenshuis lastiger is door de coronaregels in de horeca.
In principe kun je al een mini-office realiseren in een blokhut van 2,40 bij 1,80 meter (casco vanaf 2000 euro). Een populair formaat is de tuinhut van 2,4 x 2,4 met plat dak, een hoogte van 2.45 m en grote ramen. Inclusief het beitsen, montage, vloer en volledige isolatie, zodat je er ook in de winter kunt werken met een elektrische verwarming, moet je rekenen op zo’n 5000 euro. Wie meer wil dan zo’n standaardhut en er de ruimte voor heeft, kan allerlei extraatjes toevoegen. Populair is de veranda om in de zomer buiten te kunnen werken. Ook is zo’n overkapping handig voor coronaproof werkoverleg.
Eigenlijk gebeurt hier nu versneld wat in Groot-Brittannië al veel langer speelt. Daar is een aantal dagen in de week thuiswerken veel meer ingeburgerd, weten ze bij Lugarde, dat ook actief is op de Britse markt. Vooral in het gebied rond Londen is het tuinhuis als werkplek populair. Door de hoge kosten van het wonen in de stad verhuizen mensen naar de regio en werken ze deels thuis om reistijd en -kosten te besparen. Wuestman: “Door corona ontdekken we nu ook hier de voordelen van een afgezonderde werkplek in de tuin”.
Hijskraan
Een tuinkantoor kan er binnen een paar dagen of zelfs in een dag staan, als het kant-en-klaar wordt afgeleverd. “Desnoods zetten we zo’n prefabkantoor met een hijskraan over het huis of de schutting heen in de achtertuin”, zegt Frank de Reus van De Reus Houtbouw, die in het duurdere segment tuinkantoren op maat levert. Een bouwvergunning is meestal niet nodig, al zijn er gemeenten die een meldplicht hanteren. Het is sowieso raadzaam om vooraf navraag te doen.
Sinds de coronacrisis ziet De Reus een groeiende vraag naar prefabcabines van 3 x 6 meter met elektriciteit en toilet. “Voor zzp’ers en mensen met een eigen bedrijf is een tuinkantoor fiscaal aantrekkelijk. Het is aftrekbaar mits voorzien van een toilet. Als je je onderneming runt vanuit je huiskamer is dat niet het geval.” De Reus werkt met zes modellen, die aangepast kunnen worden aan de wensen van de koper. Het goedkoopste heeft een basisprijs van 20.500 euro, het duurste (met puntdak) begint bij 37.850 euro.
Zelfstandig consultant Rudy Spinola werkt sinds de coronacrisis in de tuin van zijn twee-onder-een-kapwoning in Capelle aan den IJssel. Daar liet hij een ‘hut’ plaatsen, al is dat een wat povere benaming voor het riante, op maat gemaakte kantoor van 3 x 8 meter met twee werkplekken, een keukentje, toilet en vergaderhoek. “Ik zit hier perfect en het heeft zijn voordeel al bewezen, toen onze zoon van 6 door corona niet meer naar school mocht en mijn vrouw ook thuis moest werken.” Het tuinkantoor was al gepland maar is door corona versneld afgebouwd. Het heeft geïmpregneerde wanden, waardoor schilderen niet nodig is, en is voorzien van een airco die in de winter kan verwarmen.
Verwachting: thuiswerken blijft
Door corona hebben veel mensen de voordelen van thuiswerken ontdekt, afgewisseld met kantoordagen. Het liefst werken ze een tot drie dagen per week vanuit huis. Uit de publicatie ‘Thuiswerken en de coronacrisis’ van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid blijkt dat tussen de 55 en 70 procent van de thuiswerkers daar positieve ervaringen mee heeft. Dat percentage was stabiel tussen maart en juli. Ongeveer 40 tot 60 procent van hen gaf aan vaker thuis te blijven werken, ook als de crisis voorbij is. De voordelen zijn evident: geen reistijd en een hogere productiviteit. Wat vooral gemist wordt is het directe contact met collega’s. Voor corona werkte ongeveer een op de drie werkenden thuis, van wie 6 procent volledig. Aan het begin van de lockdown steeg dit naar 45 tot 50 procent van de werkenden, van wie70 procent volledig.
Spinola heeft ook gekeken naar een zeecontainer, een duurzamer alternatief. “Ik heb daar mooie voorbeelden van gezien, maar staal ademt niet en sprak me minder aan dan hout.” Nog duurzamer dan een gerecyclede container is de Hubbel met een lichte en supersterke constructie van onder meer met glasvezel versterkt kunststof. Het modulaire ontwerp werd ontwikkeld door de architecten Floris van der Kleij en Piet van der Werf. De Hubbel is volledig circulair en naar wens aanpasbaar. Hij wordt vooral gebruikt door bedrijven, onder meer als pauzeruimte voor buschauffeurs, werk- of brainstormruimte. “Maar je kunt er ook een klein kantoortje van 3 x 3 m van maken met bijvoorbeeld allemaal glas en een sedumdak als koeling in de zomer”, zegt Van der Werf. Goedkoop is de Hubbel niet met een prijs vanaf 2700 euro per m2, maar wel volledig remontabel, onderhoudsvrij en goed geïsoleerd voor in de winter. “Als je ervan afwilt, halen we hem op en geven we 30 procent van de aankoopsom terug, dan kost een kleine Hubbel van 9 m2 feitelijk 17.000 euro ex btw. De bouwelementen worden ‘gerefurbished’ en ingezet voor hergebruik.” De Hubbel werd oorspronkelijk in 2008 al ontwikkeld voor thuiswerken, maar die trend zette toen niet door. Van der Werf: “Nu met corona zou het zomaar het duurzame alternatief kunnen worden voor de blokhut”. <<
Beroemde schuurwerkers
‘Shedworkers’ worden ze in Groot-Brittannië genoemd: mensen die een werkplek hebben gemaakt in een blokhut of schuurtje in de tuin.
‘Schuurwerker’ klinkt misschien wat armoedig, maar de vrijheid van zo’n klein huisje in het groen kan ook enorm inspirerend zijn, leert de geschiedenis. Een van de beroemdste shedworkers is de Britse schrijver Roald Dahl (1916-1990). Bijna al zijn verhalen voor volwassenen en kinderboeken, waaronder bestsellers als Sjakie en de chocoladebriek, De Grote Vriendelijke Reus en Matilda, schreef hij in zijn tuinhuisje, waar verder niemand mocht komen. Het idee voor een schrijvershut in de tuin kreeg hij van zijn favoriete schrijver Dylan Thomas, die ook zo’n privéwerkplek had waar hij ongestoord kon werken. Dahls tuinhutje, door hemzelf betiteld als zijn ‘nest’ en ‘baarmoeder’, bleef bewaard na zijn dood en is te zien in het Roald Dahl Museum in Buckinghamshire. Het interieur is nog volledig intact inclusief de tabakslucht die in de wanden is getrokken. Het is alsof de schrijver even weggelopen is uit zijn stoel, waarin hij met een plank op de schoot zijn boeken schreef.
Andere bekende shedworkers zijn de zanger Bob Dylan (1941) en de componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Mozart werkte de laatste maanden van zijn leven in het Zauberflötenhäuschen in Wenen aan de gelijknamige opera. Ook dit huisje is bewaard gebleven en overgebracht naar het Mozarteum in Salzburg. De Amerikaanse filmproducent en zakenman Walt Disney (1901-1966) begon zijn carrière in een hutje in de tuin van zijn oom in Los Angeles. Het is te bezichtigen in het Stanley Ranch Museum in Garden Grove, Californië. Meer succesvolle ondernemers begonnen ooit in een tuinschuurtje, zoals William Harley en Arthur Davidson. In 1903 bouwden ze de eerste Harley Davidson-motor in een simpele blokhut. Anderen werkten in een omgebouwde garage, onder wie Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak en het duo Dave Packard en Bill Hewlett, de grondleggers van Sillicon Valley.
In het boek My cool shed (2012) van Jane Field-Lewis staan 35 tuinkantoren en -werkplaatsen beschreven en afgebeeld van bekende schrijvers en artiesten, onder wie Virginia Woolf en George Bernard Shaw. Meer over schuurwerkers en hun optrekjes: shedworking.co.uk.
Lees ook:
Een medicijn tegen coronaverveling? Werk vanuit het bos
Thuiswerken is de norm tijdens de coronacrisis, en niet alle werknemers zijn daar blij mee. Een Utrechts adviesbureau biedt zijn medewerkers een alternatief: werken vanuit een natuurgebied in een trendy vakantiehuisje met uitzicht op bos en water.
Werk en privé lekker door elkaar heen laten lopen? Toch maar niet, ontdekt Pieter Hoexum
Ooit leek het schrijver-filosoof Pieter Hoexum niet zo nodig om werk en privé te scheiden. Nu, in coronatijd, komt hij daarvan terug: om echt aan het werk te kunnen, moet je even de privésfeer verlaten.
Thuiswerken is niet nieuw, maar juist hartstikke oud
Thuiswerken gaat ver terug. Volgens sommige historici was het de norm tot de Industriële Revolutie. Denk aan bakkers, smeden en schoenmakers. Wat kunnen we leren van die tijd?