Jan Beeld illustraties Nora Louise Hoekstra - fotografie Martijn Gijsbertsen
JanBeeld illustraties Nora Louise Hoekstra - fotografie Martijn Gijsbertsen

Portret Jan

Toen Jan uit de kast kwam als pedofiel, werd hij door sommige vrienden niet meer uitgenodigd

Naam: Jan
Leeftijd: midden 40
Werk: IT
Uit de kast: sinds 2018
Hoeveel ‘weters’: 16

“Heel soms, toen ik studeerde, zag ik iemand van mijn eigen leeftijd die ik leuk vond. Ik weet al langer dat ik niet op vrouwen val, ben op mijn 19de uit de kast gekomen als homo. Mijn moeder zei soms: ‘Ik hoop dat je eens met een leuke vent thuiskomt’. Daar rilde ik van. Vent? Dat associeer ik met een oudere man. Ik voelde toen al: hij moet wel jong zijn.

Hoe is het om pedofiel te zijn in tijden van pedojagers en complottheorieën?

Dit portret is onderdeel van een grote productie van Trouw over pedofilie. Vanuit de hoofdpagina lees je de verhalen van Ben, Jan en Gabriël. Ook beantwoorden deskundigen 9 vragen. Want moeten pedofielen eigenlijk uit de buurt van kinderen blijven?”

“Terugkijkend begrijp ik niet hoe ik mijn ogen zo lang dicht heb kunnen houden. Dat vind ik een van de grootste raadsels. Als tiener kocht ik het U2-album War niet omdat ik de muziek zo mooi vond, maar vanwege het jochie op de albumhoes. Als de clip van Runaway Train op MTV kwam, dan móést ik het stukje zien, waarin een jongen naar de camera toe loopt.

“Twee jaar geleden viel het kwartje pas. Ik zocht iets nieuws voor aan de muur. Ik bleef zoeken naar mooie foto’s van jongens, maar wel zo dat het niet te veel zou opvallen. Ik dacht: wat ben ik in godsnaam aan het doen? Eerder had ik weleens gedacht: zou ik pedofiel zijn? Dan googelde ik en las ik: mensen die exclusief op prepuberale kinderen vallen. Dan dacht ik: nee hoor, niet exclusief, rond mijn twintigste viel ik soms ook op mijn eigen leeftijd. Ik duwde het weg, wilde het niet zien. Maar door die foto’s kon ik er niet meer omheen. Ik besefte: ik val op jongens, niet op mannen.

“Mijn echte vrienden, die wilde ik het vertellen. Zij zijn het belangrijkste in mijn leven. Vrienden zijn geen échte vrienden, vond ik, als ze dit niet van mij weten. Het vertellen was niet altijd makkelijk. Bij één stel, van wie ik vooral bevriend ben met de man, kreeg ik het gevoel dat de vrouw erg schrok. Ze hebben zelf drie jonge kinderen. Of hadden, tegenwoordig zijn het pubers. Ik ging al lang met ze om, deed leuke activiteiten met ze. De kinderen vonden me altijd fantastisch, maar sinds het vertellen ben ik niet meer uitgenodigd.”

Ik ben niet alleen bevriend met jullie, maar ook met de kinderen

“Van vrienden met kinderen kreeg ik regelmatig al terug: als we naar jou toe gaan, dan zitten de kinderen vooraf al te stuiteren. Ik ging altijd enorm graag om met kinderen van goede vrienden, ook voordat ik wist dat ik pedofiel was. Ik probeer een praatje met ze te maken, echt contact te leggen. Ik heb altijd openlijk tegen de ouders gezegd: ‘Ik ben niet alleen bevriend met jullie, maar ook met de kinderen’.

“Ik ben anti-contact. Ik vind niet dat enige vorm van een intieme relatie met kinderen kan, laat staan seks. Ook illegale plaatjes kijken vind ik absoluut off limits. Maar ik heb pedofilie wel een plek in mijn leven moeten geven. Ik accepteer van mezelf dat de gevoelens er zijn. Ik heb er niet voor gekozen.

“Voor mij is pedofilie niet zozeer seksueel. Het geeft me gewoon een goed gevoel om die koppies te zien, de lach en het plezier dat ze hebben. Als vrienden langskomen met kinderen, kan je met ouders serieuze gesprekken voeren, wat heel fijn is. Ik voel me het gelukkigst als we ’s avonds met zijn allen een spelletje spelen, als je dan ziet hoeveel plezier de kinderen hebben.”

Jan  Beeld Martijn Gijsbertsen
JanBeeld Martijn Gijsbertsen

Ik prijs me gelukkig met vrienden die me accepteren zoals ik ben

“Dat ik bij die vriend en zijn vrouw niet meer thuis werd uitgenodigd, deed me lange tijd veel verdriet. Vooral de onzekerheid over het waarom maakte het erg moeilijk. Hun kinderen beschouwde ik ook als mijn vrienden en ik zag ze nauwelijks. De gedachte dat dit door mijn pedofiele gevoelens komt, kwelde me mateloos.

“Tegelijkertijd prijs ik me gelukkig met vrienden die me accepteren zoals ik ben. Zelfs de vrouw van die vriend doet haar best. Zij kwam nog wel altijd bij mij eten. Mijn pedofilie heeft daarnaast vriendschappen verdiept. Toen ik uit de kast kwam als pedofiel, kreeg ik van sommige vrienden grote geheimen terug, die ik ook nooit had verwacht.

“Van het stel door wie ik niet meer werd uitgenodigd, kreeg ik laatst onverwachts een uitnodiging. Of ik langs wilde komen in het weekend na oud en nieuw. Ik was blij. En hoopvol, dat de vriendschap weer zou worden zoals die was.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden