De TestBoss draadloze koptelefoon

Te huur: zelfbouwpakket van een Boss-koptelefoon

null Beeld
Beeld
Robert Visscher

Een koptelefoon waarbij je een kapot onderdeeltje eenvoudig en snel kunt laten vervangen. En waarvoor je ook nog eens alleen voor het gebruik betaalt. Dat is het vernieuwende idee van de Rotterdamse start-up Gerrard Street, een soort Swapfiets of Spotify onder de koptelefoons.

Zo’n gekke gedachte is dat niet. Elektrische apparaten gaan nogal eens kapot. Of er komt een beter onderdeeltje beschikbaar voor een net even mooier geluid. Bij Gerrard Street is het dan mogelijk om alleen dat ene stukje, zoals een oorschelp, te laten vervangen. Ook als je koptelefoon wordt gestolen, krijg je een nieuwe, maar dan moet je vaak een bedrag van tussen de 40 en 80 euro eigen risico betalen.

Het is een interessante aanpak van de start-up, maar het belangrijkste is natuurlijk het geluid. We testen ruim een maand lang de Boss, een draadloze koptelefoon die 10 euro per maand of 100 euro per jaar kost. Na veel luisteruren is duidelijk dat het met het geluid wel goed zit. De koptelefoon geeft een mooie diepgang en gelaagdheid bij rustige muziek van bijvoorbeeld Andrew Bird of Rufus Wainwright. Ook bij rockmuziek valt direct de veelzijdigheid op. Je hoort de verschillende instrumenten duidelijk. Bij hiphop is de bas niet te nadrukkelijk aanwezig. Het enige nadeel is dat er wat geluid weglekt. Wanneer je op hoger volume luistert, horen de mensen om je heen dit ook een beetje. Het is niet zo dat ze precies weten waar je naar luistert, maar er sijpelen wel wat klanken door de oorschelpen heen.

null Beeld
Beeld

Het is even wennen dat je alleen voor het gebruik van de Boss betaalt. Na drie jaar heb je al minimaal 300 euro uitgegeven. Dat is veel geld. Maar ik legde ook 350 euro neer voor mijn draadloze Sennheiser Momentum die ik een paar jaar geleden kocht. En de kwaliteit van de Boss komt daarbij in de buurt.

Als je de Boss bestelt, krijg je het als bouwpakket opgestuurd. Je moet zelf de schelpen, draadjes en hoofdband aan elkaar vastmaken. Alsof je een Ikea-bouwpakket ontvangt voor een koptelefoon. Gelukkig is het in elkaar zetten en uit elkaar halen van de Boss een peuleschil en niet te vergelijken met de gemiddelde kast van het Zweedse woonwarenhuis.

Wat: draadloze Boss-koptelefoon
Waar: GerrardStreet.nl
Hoeveel: € 9,99 per maand of € 100 per jaar (bij diefstal eigen risico)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden