Straatbeeld

‘Steeds hoor ik: is dat een meneer of een mevrouw?’

Anna van Beijnen Beeld Sarah Amrani

De kledingstijl van Anna van Beijnen is eigen en valt lastig in te delen in een bepaalde categorie. Van categorieën wil ze namelijk af. Van Beijnen is een vrouw, maar kleedt zich niet zo. Kleedt ze zich dan als man? Ook niet. Kledingstukken zouden we namelijk geen geslacht moeten geven, vindt ze. “In mijn stijl hecht ik geen waarde aan wat ‘hoort’; kleding is gewoon een stuk stof, en ik draag het stuk stof dat ik mooi vind. Ik speel altijd met seksualiteit in mijn kleren. Ideeën in de samenleving over gender zijn zó beperkend. Door mijn kleding uit te kiezen zonder na te denken of het bij mannen of vrouwen hoort, doorbreek ik die.”

Volgens Van Beijnen worden ideeën over hoe meisjes moeten zijn er bij iedereen met de paplepel in gegoten. De vraag ‘en heb je al een vriendje?’ werd haar bijvoorbeeld al gesteld vanaf het moment dat ze kon praten. Ze gedroeg zich als een meisje, omdat ze dat wás: lang haar, make-up, strakke kleding, bezig met jongens. Pas toen zij erachter kwam dat ze lesbisch was, viel alles opeens op zijn plaats. “Lang begreep ik niet zo goed wie ik was. Ik voelde me anders dan anderen. Ik leefde in een wereld die ik voor mezelf had gecre-eerd, niet in mijn eigen echte wereld. Toen ik erachter kwam dat ik van vrouwen hield, viel er een enorme last van mij af. Ik voelde me eindelijk vrij. Nu begrijp ik de wereld in mijn hoofd waarin ik leef, ik voel me erin thuis.”

Alleen nog naar de kringloop

Het uit de kast komen leidde tot een resolute verandering in haar uiterlijk. “Mijn haar kwam tot mijn billen, en ik hechtte er veel waarde aan. Maar toen dacht ik: fuck it. Ik scheer mezelf aan een kant kaal. Uiteindelijk heb ik alles afgeschoren. Zo bevrijdend.”

Beeld Sarah Amrani

Vanaf dat moment werd al haar meidenkleding resoluut in de verkoop gezet op haar instagrampagina ‘moossellskloos’, en ze shopte zelf alleen nog maar bij tweedehandswinkels. “Toen is mijn creativiteit echt geëxplodeerd. Ik deed de gekste aankopen, en ik mixte alles met elkaar. En dat voor maar een paar euro. Winkelen bij de kringloop vind ik veel leuker. Je moet creatiever zijn om kleding te combineren, dan als het kant en klaar in de winkel bij elkaar hangt. Ook vallen genderlabels in een kringloop weg. Alles hangt door elkaar. Mijn stijl heeft als enige regel: geen regels.”

Haar kledingstijl maakt bij velen een reactie los. “Mensen kijken op als ik voorbijloop”, vertelt ze. “Ik hoor bijvoorbeeld vaak kinderen aan hun ouders vragen ‘is dat een meneer of een mevrouw?’ Gelukkig is dat is precies wat Van Beijnen wil: “Ik wil mensen laten nadenken en op een ander pad brengen met mijn stijl. Ik zou willen dat we personen los zien van hun sekse. Wat maakt het uit of iemand een jongen of een meisje is? Bovendien zijn er veel meer vormen van gender. Ik vind iemand simpelweg als vrouw of man bestempelen een beperkte blik op de mens.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden