null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Relatie-DNAHet verhaal van Sophia

Sophia verloor haar geloof in de liefde, nu zoekt ze alleen nog spanning en seks

Tijdgeest verkent het DNA van de liefde: hoe werkt de relatie van je ouders door op je eigen relaties? Sophia (33) kan niet zonder een man, maar gelooft niet in de liefde.

Catrien Spijkerman

“Dat mensen in hun eentje gelukkig kunnen zijn, vind ik moeilijk te geloven. Zelf kan ik niet zonder de aandacht van mannen. Ik schaam me ervoor, maar zo ben ik. Mijn scanner staat altijd aan, iedere mooie man zie ik lopen. Niet dat ik zomaar met iedereen het bed in duik, maar als ik een avond uitga, is het wel mijn doel om met iemand te zoenen.

De avond is pas geslaagd als ­minstens één man heeft ­laten merken dat hij interesse in mij heeft. Het voelt bijna als zuurstof, zo erg heb ik het nodig.

Op een voetstuk

Mijn ouders waren altijd gek op elkaar – ongezond haast, zo verliefd als zij waren. Vooral mijn moeder plaatste mijn vader op een voetstuk. Iedere dag keek ze uit naar het moment dat hij thuiskwam van zijn werk.

Na meer dan 25 jaar strandde hun huwelijk. Mijn vader kreeg behoefte aan andere vrouwen. Op een verjaardagsfeest zag ik hem ineens openlijk met een andere vrouw vozen.

Ik was destijds 25 en schrok me rot. Toen ik mijn moeder ernaar vroeg, zei ze dat er niks aan de hand was. Ik vond het naar en ongemakkelijk, maar wilde eerlijk gezegd liever niet weten hoe de vork precies in de steel zat.

Ongeveer een jaar later gingen ze uit elkaar. Ik denk dat mijn moeder zoveel van haar eigen identiteit had opgegeven, dat ze niet meer aantrekkelijk was voor mijn vader.

Ik miste zijn aandacht

De liefde van mijn leven was een muzikant, heel wijs, een ­beetje filosofisch, die me prachtige brieven schreef. Zo’n mooi mens. Met hem had ik willen trouwen en kinderen krijgen. Iedereen zag dat we bij elkaar pasten, we waren gek op elkaar. Soms kregen we te horen dat mensen door ons weer in de ­liefde gingen geloven.

Iedereen was dan ook heel verbaasd dat het uitging. Nu ik dit vertel, besef ik pas hoezeer dit klinkt als de relatie van mijn ­ouders. Hij stopte op een gegeven moment gewoon in mij te investeren.

Wilt u ook worden geïnterviewd over de invloed van ouders op uw relaties? Stuur een mail naar relatiedna@trouw.nl

Ik miste zijn aandacht en ging weer bij mijn moeder wonen, die me troostte: ‘Straks staat hij op de stoep met bloemen, omdat hij je terug wil’. Maar dat gebeurde niet. Hij vond het wel prima zo.

Die breuk is het ergste wat me ooit is overkomen. Alles wat we vol overtuiging samen hadden gedaan, moest ik opnieuw bekijken: past dit wel bij mij? Wie ben ik zonder hem? Het is acht jaar geleden, maar nog steeds kan ik er af en toe om huilen. Mijn geloof in de liefde is kapot gegaan. Als zelfs dit niet kon werken, dan bestaat het niet.

Een beetje exclusief

Ik liep meteen in de armen van een ander, en velen volgden. Vaak heb ik contact met meerdere mannen tegelijk. Soms is het alleen app-contact, soms spreken we af, en ja, ik heb toch ook echt seks nodig.

Vaak heb ik daarvoor een periode lang één persoon, want ik wil het wel een beetje exclusief houden. Ik heb voor zo iemand wel gevoelens, maar ik hoef er niet per se een relatie mee. Laat ik het zo zeggen: het moet ­iemand zijn die mij echt leuk vindt. Ik deed het lange tijd met een zakenrelatie die mij heel leuk vond. Ik zou nooit een relatie met hem kunnen beginnen, omdat ik me veel te snel aan hem ­irriteerde. Maar de seks was heel goed.

Het verleiden van mannen is een spel, en ik beheers het goed. Soms ga ik strategisch te werk: als ik in de kroeg een knappe man zie, wek ik zijn interesse met oogcontact en een leuk gesprek, maar ik maak óók oogcontact met een ander.

Mannen willen jagen, dus je moet het ze niet te makkelijk maken. Het klinkt doortrapt, maar het werkt. En wat heel belangrijk is: ik geef oprechte aandacht. Ik ben écht benieuwd naar wie hij is. Mannen gaan daar heel goed op.

Stage in iemands leven

Ik heb net een relatie van twee jaar verbroken en had me voorgenomen om nu eens een tijd alleen te zijn. Die twee jaar ben ik monogaam gebleven, dus ik heb nu even niemand. Ik probeer niet op Tinder te gaan, maar ik voel nu al dat ik dat niet kan volhouden. Ik hou te veel van de spanning en het avontuur van de zoektocht naar liefde. Je loopt een soort stage in iemands leven. Wanneer krijg je nou de kans om zo dichtbij iemand te komen? En zelf ben je ook op je leukst, want je wilt een goede ­indruk maken.

Ik heb een appartement gekocht en woon nu midden in het centrum. Al de hele dag zit ik te denken: zal ik vanavond toch maar uitgaan? Ik weet dat ik dan iemand kan regelen. Die momenten geven mij het gevoel dat ik leef.”

De naam in dit artikel is om privacyredenen gefingeerd. De echte naam is bekend bij de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden