ZelfgemaaktZonnekindpoppen

Sophia Smeekens creëert een kleine wereld om de pop heen

null Beeld
Beeld

Sophia Smeekens begon met Betje, een pop voor haar dochter. Inmiddels maakt ze met haar bedrijfje Studio Escargot niets anders dan ‘zonnekindpoppen’.

Roos Menkhorst

In haar keuken in Diemen laat Sophia Smeekens (42) een papieren zak met uienschillen zien, een met gedroogde boerenwormkruid, een met elzenpropjes en een met avocadopitten. Iedereen die haar goed kent, is aan het inzamelen geslagen. Smeekens verft gebruikte stoffen met deze natuurlijke materialen. En daar maakt ze zonnekindpoppen van.

Poppen die vooral populair zijn in antroposofisch georiënteerde kringen: ze hebben ronde gezichtjes, vaak dikke vlechten en een kaboutermuts op, of ze hebben een zeemeerminnenstaart. Smeekens creëert een kleine wereld om de pop heen: je krijgt er een gevilt boslandschap, een regenboog en wat genaaide stoffen eikenbladeren bij. Of een onderwaterwereld met een zeester en zeepaard.

null Beeld
Beeld

Met ruim achttienduizend volgers op Instagram zijn haar poppen populair. Haar webshop Studio Escargot – ook wel Studio Slak, omdat Smeekens graag de tijd neemt – moet ze regelmatig ‘dichtgooien’ om aan de vraag te kunnen voldoen. Smeekens loopt de trap op naar boven, daar is haar werkkamer. Aan de muur hangt een moodboard. Daar prikt ze de objecten op die in een bepaald seizoen belangrijk voor haar zijn. Er hangt een blauw geverfd jurkje, een engel en wat gedroogde takken. “Indigo, goudgeel en wit, dat zijn voor mij de kleuren van de winter.” Ook leest ze ter inspiratie veel verhalen: sprookjes van Andersen en Grimm, maar ook de boeken van Astrid Lindgren.

Het begon met Betje

Twintig jaar geleden begon Smeekens als meubelstoffeerder. Dat werk bleek alleen al gauw te zwaar. Jarenlang werkte ze als stylist bij een grote kledingwinkelketen. Na een extra opleiding interieurontwerp begon ze zeven jaar geleden met het maken van poppen. In het begin waren dat geen zonnekindpoppen, maar zelfontworpen poppen, gemaakt met nieuwe stoffen.

null Beeld
Beeld

Instagram en de webshop Etsy gaven haar al snel bekendheid. Een foto van een van haar poppen werd gedeeld door een Engelse winkel en voor ze het wist was haar bereik enorm gegroeid. “Ik was in die tijd alleen maar aan het produceren.” Smeekens wijst naar haar naaimachine: “Soms zat ik wel tot drie uur ’s nachts te naaien.” Ze kon haast niet voldoen aan de vraag. “Ik wist op een gegeven moment niet meer waarom ik het maken van poppen leuk vond.”

Tijdens een pauze van een jaar leerde ze over de techniek van het natuurlijk verven van stoffen. Ook volgde ze een workshop zonnekindpoppen maken. Het begon met Betje, een pop die Smeekens voor haar toen vierjarige dochter maakte. Ze haalt de pop uit de slaapkamer van haar dochter. Ze houdt Betje, een wat verfomfaaide pop, die duidelijk veel is vastgehouden, omhoog. Smeekens vond zo haar plezier in het maken van de poppen terug. Kostbaar zijn ze wel, haar zonnekindpoppen. “Het is nou eenmaal handwerk. Soms geeft mijn dochter mij soms orders: ‘Mama, maak even dit voor mij’. ‘Voor je verjaardag’, zeg ik dan.”

Meer info: www.etsy.com (Vanaf € 95)

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden