null Beeld

ColumnLoethe Olthuis

‘Snoeien doet groeien’ is niet altijd waar

Loethe Olthuis

In deze laatste tuinrubriek van dit jaar wil ik het over het snoeien van bomen en struiken hebben. Met lichte tegenzin, want naar mijn mening wordt er vaker te veel dan te weinig gesnoeid. Misschien is onze Nederlandse voorliefde voor netjes de reden, net als bij winterklaar maken, iets waar een tuin alleen maar slechter van wordt. Maar dat doet u vast niet meer!

Ook ‘snoeien doet groeien’ is niet altijd waar. Bomen en struiken zijn namelijk niet in een vakje of vorm te stoppen. Ze zijn grillig, speels, onvoorspelbaar, creatief, meditatief, troostend, opbeurend, veranderlijk en vooral eigenzinnig en dat maakt ze zo leuk. Zelfs een strak gesnoeide bolacacia zal proberen een parasol te worden, want dat is zijn natuurlijke vorm. Juist als je ze met rust laat, ­kunnen coniferen, ongeveer de saaiste bomen aller tijden, ­opeens avontuurlijk worden en zich spontaan uitzaaien tegen een muur of regenpijp.

Bomen en struiken snoei je om dode en beschadigde takken te verwijderen, andere planten meer ruimte te geven, of meer licht in het hart te krijgen waardoor de struik mooi blijft. Je snoeit ook als er takken erg lang en slungelig zijn geworden of vreemd uitsteken. En takken die elkaar kruisen en/of over elkaar schuren, kun je beter afknippen. Snoei bomen het liefst pas als ze hun blad hebben laten vallen, maar vóór de vorst.

Gebruik schoon, scherp snoei­gerei

Als je te lang wacht, genezen de snoeiwonden niet goed meer en die kunnen gaan schimmelen. Knip takken altijd schuin af, zodat water gemakkelijk kan weglopen en gebruik schoon, scherp snoei­gerei.

Sommige bomen zoals wilgen of weer bolacacia’s kun je knotten, alle takken weghalen, dat hoeft overigens niet elk jaar. Zelf knot ik mijn rij wilgen om en om. Gebruik de takken voor rommelhoekjes, houtstapels of afscheidingen in je tuin.

Fruitbomen zoals appels, ­peren en pruimen zijn een apart verhaal. Die snoei je alleen om meer licht in de kruin te krijgen en daardoor meer fruit. Dat doe je door kruisende takken weg te halen plus de waterloten, dunne takken die recht naar boven steken, veel energie kosten maar nooit vruchten dragen.

Kleinfruit, zoals zwarte bessen, kruisbessen en aalbessen, snoei je ook om meer vruchten te krijgen. Knip de oude takken die vrucht hebben gedragen weg en laat een paar jonge sterke stengels staan. Zomer- en herfstframbozen snoeien is gemakkelijk. Knip alle stengels kort af!

De column van Loethe Olthuis keert terug na de winter.

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden