Cadeautjes

Slimme Sinterklaascadeaus voor jonge en oude onderzoekers

null Beeld
Beeld

Met de decembermaand in aantocht verzamelden we cadeaus die de sluimerende uitvinder, jonge onderzoeker, burgerwetenschapper of gewoon, de knutselaar en doe-het-zelver in u en uw (klein)kinderen wakker maken. Opvallend hoeveel aardigs en uitdagends er te vinden is zonder beeldscherm.

Redactie
null Beeld
Beeld

Wek je eigen tornado op. Dat kan heel eenvoudig met twee oude frisdrankflessen en een koppelstukje dat de Tornado Tube heet. Daarmee maak je de flessen aan elkaar, wat water erbij en daar zijn de draaikolken. Vanaf 4 jaar, € 2,50.

null Beeld
Beeld

Maak net als Willy Wonka, uit Sjakie en de chocoladefabriek, jouw eigen lekkernijen, met deze snoepjesfabriek. Met poedertjes, vormen en bekertjes maak je lolly’s en zoetigheid in de vorm van wormen en frisdrank. Snoepjesfabriek. Science 4 you, 8-12 jaar, € 20.

null Beeld
Beeld

Met dit bouwpakket zet je je eigen windmolen in elkaar. Plaats de molen op een oude waterfles en door de wind gaat niet alleen het molentje draaien maar brandt er ook een lampje. Een mooie manier om kinderen te leren hoe windenergie werkt. 4M Green Science, vanaf 9 jaar, € 14,95.

null Beeld
Beeld

Een achtbaan is niet alleen leuk om in te zitten, maar ook om te bouwen. Al duurt dat laatste wel een stuk langer dan een ritje. De set van LEGO Creator is voor (bijna) volwassenen en bestaat uit meer dan 4000 stenen. Vanaf 16 jaar, € 349,99.

null Beeld
Beeld

De meest in het oog springende missie van de NASA was de eerste bemande maanlanding ooit. Je kunt de maanlander met LEGO nabouwen en naast een krater een poppetje de vlag laten planten. De set bevat mooie details en laat maar weer eens zien dat LEGO niet alleen voor kinderen is. Vanaf 16 jaar, € 99,99.

null Beeld
Beeld

Deze magnetische zandloper van Kikkerland is flink groot, en bevat geen zand maar magnetische deeltjes, die steeds weer andere vormen aannemen. Om uren naar te kijken, € 22,50.

null Beeld web
Beeld web

Gamen vinden veel kinderen geweldig, maar hebben ze weleens geprobeerd zelf een computerspel te maken? Met de serie boeken ‘Programmeren met kinderen’ van Carol Vorderman leren ze op een toegankelijke manier codes schrijven en zelf spellen te bedenken. De serie bestaat uit meerdere delen. Uitgeverij Lannoo. Vanaf 7 jaar, vanaf € 18,99.

null Beeld
Beeld

Auto’s kunnen niet alleen elektrisch of met benzine vooruitkomen, maar ook via luchtdruk. Met dit bouwpakket van 75 onderdelen bouw je zelf een wagen. Via luchtdruk laat je ze uiteindelijk racen over de grond. Buki. Vanaf 8 jaar, € 24,95.

null Beeld
Beeld

Met slijm spelen is niet alleen een beetje smerig, maar ook erg leuk vinden veel kinderen. Met het Slime Lab kan je het goedje in verschillende kleuren helemaal zelf maken, met behulp van poedertjes, pipetten en potjes. En er daarna mee spelen natuurlijk. SES Creative. Vanaf 6 jaar, € 11,50.

null Beeld
Beeld

Voor wie even geen technologische afleiding wil (leg weg die mobieltjes) en geïnteresseerd is in de psyche van de ander, speelt Vertellis. Met deze Feestdagen-editie kan de hele familie meedoen. Het gaat niet om winnen, maar om goede gesprekken met mensen die je dierbaar zijn. De makers horen trouwens ook graag suggesties, mail naar hello@vertellis.nl. € 17,50.

null Beeld
Beeld

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen: kinderen enthousiast maken voor de wetenschap. Deze poppen maken Albert Einstein en zelfs Sigmund Freud knuffelbaar. En omdat wetenschap natuurlijk niet alleen iets is voor jongens, is er ook een Marie Curie-knuffel. € 22,95 shop.nemosciencemuseum.nl/ .

null Beeld
Beeld

Hoeveel Nederlandse woorden kun je bedenken waarin alle klinkers uit het alfabet voorkomen? Het is een van de vragen uit Denkraam van Jaap Klouwen. Het staat vol met breinbrekers over wiskunde en taal, waar je als volwassene flink op moet puzzelen om tot een antwoord te komen. Ook ‘Denk-waar’ en ‘Denkwerk’ zijn aanraders voor breinbazen. Denkraam, uitgeverij New Scientist. Vanaf 18 jaar, € 15.

null Beeld
Beeld

Met BYOR kun je zelf een robot bouwen van karton plus de elektronica van BYOR. Een robot die automatisch hagelslag op je brood doet of alarm slaat als iemand de kamer binnenkomt. Mooi en toegankelijk speelgoed, dat je kunt uitbreiden met een chip die je zelf kunt programmeren. BYOR. Vanaf 9 jaar. Starterkit € 99,95.

null Beeld
Beeld

Een bruinvis is bruin noch vis, de langste marathon ooit duurde 54 jaar, 8 maanden, 6 dagen, 5 uur, 32 minuten en 20 seconden. ‘Hoeveel poten heeft een octopus?’ is een boek vol verhalen met nutteloze kennis die eerder in Trouw stonden. Ideale weggever!

Uitgeverij Thomas Rap, 336 pag, € 22,50.

null Beeld
Beeld

In weerwil van hardnekkige mythen was de grote Goethe niet de uitvinder van ‘zijn’ beroemde waterbarometer, dat schijnt ergens in Nederland gebeurd te zijn. Maar de glazen barometer is nog steeds in orginele staat te zien in zijn woonhuis in Weimar en wordt onder zijn naam verkocht. Vullen met (gekleurd) water, als de vloeistof in de tuit zakt wordt de luchtdruk hoger. manufactum.com, € 47.

null Beeld
Beeld

Dit digitale klokje werkt niet op een gewone batterij, maar dankzij fruit. Bij de Citroen-klok zorgt het sap in het fruit in combinatie met op de juiste manier verbonden draden ervoor dat je de tijd kunt aflezen. Speeltechniek.nl. Vanaf 6 jaar, € 14,95.

null Beeld
Beeld

Bij het spel Perplexus moet je een knikker in een grote, doorzichtige bol van plastic door een doolhof naar de finish leiden. Zenuwslopend om het kogeltje langs de hindernissen, zoals buizen en trappetjes, te leiden zonder dat het van het parcours raakt. Ook leuk voor volwassenen. Vanaf 8 jaar, € 22,95

null Beeld
Beeld

Een vliegtuig bouwen met plastic, bamboe en elastiek kan met het bouwpakket Rubber Band Racers. Meerdere voertuigen bevat het pakket, die zich voortbewegen via de kracht van een elastiekje en door de lucht, over het water en op de weg scheuren. Thames & Kosmos. Vanaf 8 jaar, € 19,95

null Beeld
Beeld

Een zwevende planeet aarde die langzaam om haar as draait – zomaar op je bureau. De techniek staat voor niets, dankzij een magnetisch veld. De bol geeft licht, dus in het donker is helemaal een magisch gezicht. Megagadgets.nl, vanaf € 24,95

null Beeld
Beeld

De reden om een hersenscan te maken is meestal geen vrolijke, maar het resultaat is fascinerend. Een dwarsdoorsnede van je hersenen. Met deze set onderzetters van ThinkGeek kun je op de koffietafel de hersenen van binnen bestuderen. Amazon.com, $ 25,99

null Beeld
Beeld

Met dit lichtgevoelige papier uit de begindagen van de fotografie kun je blauwdrukken maken van de contouren en structuren van bladeren, bloemen en andere planten zonder camera of donkere kamer, ontwikkelen met kraanwater. Solar-paper, Astromedia, Manufactum.com, € 11,50

Lees ook:

Een iPhone, een pony, een raceauto: zo leg je uit dat Sinterklaas niet àlle cadeautjes kan kopen

Als het aan kinderen ligt krijgen ze het allemaal van Sinterklaas. Hoe ga je als ouder om met die verlanglijstjes en zorg je dat pakjesavond leuk blijft?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden