BuitenmensJörgen Caris

Siem hielp zijn vader met het maken van de mooiste buitenmens-foto's

Siem Caris, Lisette van Boxel en Marjolein van Boxel in het Gooimeer. Beeld Jorgen Caris
Siem Caris, Lisette van Boxel en Marjolein van Boxel in het Gooimeer.Beeld Jorgen Caris
Catrien Spijkerman

“Doe maar net alsof ik er niet bij ben.” Siem (11) heeft het zijn vader tientallen keren horen zeggen. Tegen landschapschilders, paardencoaches, magneetvissers, doggy walkers. Siem is de zoon van fotograaf Jörgen Caris. Zo’n 25 keer vergezelde hij zijn vader naar allerlei uithoeken van het land om de Buitenmens te fotograferen. In de laatste aflevering is Siem zélf de buitenmens, samen met zijn moeder Lisette van Boxel (46) en tante Marjolein van Boxel (42) in het Gooimeer.

Doorgaans stond Siem áchter de camera, vlak naast zijn vader. Af en toe tikte hij zijn vader op de schouder: “Heb je dát al?” Het waren goede adviezen, zegt vader Caris. “Soms was ik veel te geconcentreerd op één ding. Siem hielp me om me heen te blijven kijken. Hij was als een mascotte. Zat uren naast me in de auto, wachtte geduldig, bracht geluk en gezelschap.”

Het blokarten vond Siem het leukste. “Ik mocht ook in zo’n karretje. Ik kreeg zand in m’n ogen, maar het was héél cool.” Soms waren ze in een half uurtje klaar, meestal duurde het ‘lang’. “Mijn vader zei vaak: ‘Ik ben een eeuwige twijfelaar, ik weet nog niet of ik de goede foto heb’.” Zo moest Siem eens 3,5 uur wachten totdat de landschapsschilder iets op het doek had. Af en toe informeerde hij of ze bijna naar huis gingen. “‘Nog heel even’, zei hij. Maar meestal duurde het dan nog een uur.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden