Ik heb een droomSeger van Voorst tot Voorst

Seger van Voorst tot Voorst: ‘Te paard door het park’

Seger van Voorst tot Voorst Beeld Jorgen Caris
Seger van Voorst tot VoorstBeeld Jorgen Caris

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Vandaag: Seger van Voorst tot Voorst.

“Ik ben niet zo’n dromer, heb ik het idee. Als ik droom gaat het over mooie dingen: het terrein van ons familielandgoed in het coulissenlandschap bij Zwolle, of hier, het natuurgebied van de Hoge Veluwe waar ik aan verknocht ben. Ik reis veel voor mijn werk en kom op de mooiste plekken in Europa. Soms overkomt het me dat ik een plek die ik voor het eerst bezoek, herken. Dat is toch wel bizar, kennelijk ben ik er in mijn droom geweest.

Maar je kunt ook dagdromen hebben hè? Die gaan vooral over mijn kinderen: komen ze op hun plekje, wordt iedereen gelukkig? Zelf hoop ik dat ik mijn werk nog een tijd kan blijven doen op de manier die ik voor ogen heb.

Ik ben ooit begonnen op de optiebeurs, maar op een dag besefte ik: ik wil niet de rest van mijn leven in de financiële wereld zitten. Nu heb ik allerlei andere activiteiten, maar mijn hoofdberoep is directeur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het is een mooie baan, heel gevarieerd. Maar er is ook een onaangename kant: de beurs is hard en de politiek (waarin ik ook heb gezeten) is gemeen – maar de natuurwereld is allebei, door het fanatisme van sommige donkergroene types die op de man spelen en niet op de bal. Toch lijd ik daar niet onder. Ik ben een positief mens en zoek altijd naar oplossingen. Pessimisme overheerst in de natuurwereld te vaak, vind ik.

Als particulier landgoed moeten we de eigen broek ophouden. Normaal trekken we ruim 600.000 bezoekers, maar toen corona uitbrak kwam er opeens niemand meer. Ik mag in mijn handen knijpen als we dit jaar 400.000 bezoekers halen.

De rust tijdens corona was uniek: je zag wilde zwijnen, dassen, vossen dichtbij komen. Dat zijn geluksmomenten. Ik voel me bevoorrecht als ik na mijn werk de kans heb op mijn paard door ’t park te rijden. Dan ervaar je ’t pas echt. Omdat de geur van een paard sterker is dan die van de ruiter kun je het wild heel dicht naderen.

Maar de eerste week nadat de pandemie ons had bereikt sliep ik slecht. Hoe loods je je bedrijf, met behoud van werkgelegenheid, door de crisis als de premier zegt ’blijf allemaal thuis’. Dan kunnen wij niet roepen ‘kom naar het park’, dat was onkies geweest. Maar elke millimeter ruimte die een persconferentie van premier Rutte bood, pakten we om voorzichtig weer wat aan marketing te doen.

We zijn economisch zwaar geraakt, erger dan destijds met de varkenspest en mkz. Maar in een moeilijke situatie ben ik op mijn best, als alles op rolletjes loopt ga ik me vervelen. Helemaal ongeschonden komen we er niet uit, maar we gaan weer de weg omhoog.”

Seger baron van Voorst tot Voorst (58) is sinds 2003 directeur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Park, restaurant, winkel, Museonder en Kröller-Müller Museum zijn open. Jachthuis Sint Hubertus opent per 1 juli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden