DrinkenHeaven Hill

Schrik niet van het hoge alcoholpercentage

null Beeld
Beeld

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: een Kentucky-whisky.

Alwin Kuiken

Cadenhead’s Bourbon Heaven Hill Distilleries
cadenhead.it, € 70

Nadat we een paar weken geleden op deze pagina Blanton’s beoordeelden, blijven we nog even in de Verenigde Staten. Sinds de Europese Unie Amerikaanse whisky met 25 procent belastte – in reactie op een handelstarief van Trump op onder meer Europees staal – wordt bourbon langzaam duurder. De oude voorraden raken op, dus wie nog voor een schappelijke prijs van de honingachtige drank wil genieten, moet nu z’n slag slaan.

Heaven Hill uit Kentucky is dan geen slechte vangst. Het merk zag het licht kort na de drooglegging en produceert onder meer Elijah Craig en Evan Williams. Onder de vlag van de Schotse bottelaar Cadenhead brachten ze de afgelopen jaren prachtige flessen naar de Europese markt, waaronder een 10-jarige Heaven Hill, op een sterkte van maar liefst 66,4 procent.

Heaven Hill heeft in Kentucky 43 gigantische magazijnen, waarin ruim anderhalf miljoen vaten liggen te rijpen. In 1996 brandde er een dozijn af, en ook de distilleerderij ging in vlammen op. Het was de grootste brand die de bourbon-industrie ooit had gezien. De vaten vlogen als raketten door de lucht. De omliggende whiskymakers schoten te hulp en in korte tijd draaide de fabriek weer op volle toeren.

Niet schrikken van het hoge alcoholpercentage trouwens, want dat is in feite heel natuurlijk. De meeste whisky ligt rond de 65 procent alcohol in het vat (in de VS spreken ze over proof). Bij het bottelen wordt er normaal gesproken water toegevoegd om het percentage richting de veertig te brengen. Tienjarige bourbon is niet goedkoop, omdat gedurende de rijping in het hevige klimaat van Kentucky ongeveer de helft verdampt, in sommige oudere vaten ligt soms nog maar een paar liter. In deze whisky zou men kaneel moeten proeven, net als honing, kruidnagel en een vleugje toffee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden