ZelfgemaaktKeilekker

Remco Bakker wil heel Nederland aan de Brabantse worstenbroodjes krijgen

Remco Bakker van het Brabants worstenbroodje Keilekker.Beeld Marjon Zijlstra

Remco Beekman verloor de wedstrijd van Beste Worstenbroodje van Brabant. Inmiddels bakken 38 bakkers broodjes voor hem. 

In een overmoedige bui, Remco Beekman (45) had net zijn eerste grote klus binnen, besloot hij zich aan te melden voor de wedstrijd van Beste Worstenbroodje van Brabant. “Glansrijk verloren.” Al in de eerste ronde lag hij eruit. Er was van alles ‘mis’, vond de jury. Te veel gehakt in verhouding tot brood; te veel kruiden; rundvlees in het mengsel in plaats van louter varkensvlees. Niet zoals het ‘hoort’ in Brabant. Heel even nog overwoog de Amsterdamse Beekman zijn receptuur aan te passen - maar nee. “Ik vind dat juist lekker: veel worst, veel smaak.”

Hij had het recept een paar jaar eerder zelf bedacht. Het was economische crisis, zijn cateringbedrijf had hij noodgedwongen uitgekleed tot belegde broodjesservice; halverwege de dag was al het werk wel gedaan. Hij verveelde zich. Hij besloot te proberen worstenbroodjes te bakken  – vooral om iets te doen te hebben.

Het Brabantse worstenbroodje was voor Beekman een fenomeen. “Boven de rivieren, waar ik vandaan kom, eten ze vooral kleffe saucijzenbroodjes. Worstenbroodjes kende ik als vieze fabrieksbroodjes – als je er genoeg mayo of curry op doet smaakt het nog ergens naar. Maar tijdens mijn studietijd ging ik met mijn Brabantse vriendin stappen en had haar moeder de volgende ochtend een Brabantse ontbijttafel klaar met échte worstenbroodjes. Ik heb er die eerste keer wel vier gegeten. Zo anders dan ik ze kende – die van haar waren ambachtelijk, ze kwamen van de warme bakker.”

Beeld Marjon Zijlstra

Worstenbroodjes doen mensen denken aan vroeger

Jaren later, hij woonde inmiddels met zijn vriendin in Brabant, lukte het Beekman op die lege middagen in crisistijd na heel wat gehannes met deeg en gehakt zelf worstenbroodjes te bakken. Ze vonden gretig aftrek bij familie, buren en vrienden en af en toe bestelde ook een klant er een paar. “Dit was veel leuker dan belegde broodjes! Geen gezeur over een blaadje sla te veel of te weinig – worstenbroodjes doen mensen denken aan vroeger. Veel Brabanders hebben er een verhaal bij, over opa en oma, Kerstmis of carnaval.”

De vraag groeide, maar het was nog steeds crisis. Vriend Pietje, ooit bakker bij de Hema, wilde Beekman wel helpen voor een pakje shag in de week. Middagen lang stonden ze zij aan zij staafjes gehakt van 50 gram te draaien, bolletjes deeg van 45 gram plat te drukken, het deeg rond de staafjes te vouwen, de broodjes te bestrijken met ei. Onderwijl liedjes zingend: Bossche en Amsterdamse.

Beeld Marjon Zijlstra

Ook glutenvrij en veganistisch

Dat werk gebeurt nog steeds, maar niet meer door Beekman zelf. Tegenwoordig bakken 38 bakkers – van wie ongeveer een kwart met een afstand tot de arbeidsmarkt  – met de hand ruim 30 duizend worstenbroodjes per week in Beekmans bakkerijen in Den Bosch, Vught en Sint Michielsgestel. Ze leveren onder andere aan horecazaken en de digitale supermarkt Picnic. Er zijn inmiddels ook glutenvrije, halal en veganistische varianten, evenals experimenten met asperges, truffel en bierbostel. “Maar de basis is het traditionele Brabantse worstenbroodje”  – althans, Beekmans versie daarvan. “Ik heb het recept altijd zo gehouden. Het ligt in de kluis bij een goede vriend die advocaat is. Ik werk met twee kruidenleveranciers, zodat geen van beide het geheim kan kennen.”

Soms wordt hem gevraagd of hij zou willen uitbreiden naar het buitenland. “Mijn antwoord: boven de rivieren is al een soort buitenland. Eerst maar eens heel Nederland aan de Brabantse worstenbroodjes krijgen.”

Meer info: www.keilekker.nl

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden