LHBTI

Regenboogvlaggen wapperen in heel Nederland

Minister van Defensie Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser leggen een regenboogloper uit. De actie wordt georganiseerd in aanloop naar Coming Out Day op 11 oktober, een dag waarop aandacht besteed wordt aan het openlijk uitkomen voor de geaardheid of genderidentiteit door LHBTI. Beeld ANP
Minister van Defensie Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser leggen een regenboogloper uit. De actie wordt georganiseerd in aanloop naar Coming Out Day op 11 oktober, een dag waarop aandacht besteed wordt aan het openlijk uitkomen voor de geaardheid of genderidentiteit door LHBTI.Beeld ANP

In heel Nederland wapperen zondag regenboogvlaggen. De regenboogvlag is het symbool van Coming Out Day, de dag voor de acceptatie van mensen met een andere seksuele geaardheid of genderidentiteit, die wereldwijd op 11 oktober wordt gevierd. Nederland doet sinds 2009 mee aan Coming Out Day.

ANP/Redactie

Op de meeste overheidsgebouwen is de regenboogvlag al op vrijdag gehesen, voor het begin van het weekeinde. Veel gemeenten organiseren gewoonlijk op Coming Out Day ook een evenement rond seksualiteit en acceptatie, maar dat blijft dit jaar bijna overal achterwege omdat er vanwege de coronacrisis geen groepen bij elkaar mogen komen.

Ouders van tieners

Het ministerie van Volksgezondheid richt dit jaar speciaal de aandacht op ouders van tieners. Uit een peiling is gebleken dat het merendeel van die ouders best met hun kinderen wil praten over geaardheid, maar de meeste ouders denken dat hun kind daar helemaal geen behoefte aan heeft. Over genderidentiteit wordt al helemaal weinig gesproken, aldus het onderzoek.

Maar kinderen die zich "anders" voelen willen juist wel graag met hun ouders praten, al vinden ze zo'n gesprek lastig omdat hun ouders te weinig kennis hebben. Zo is de helft van de ondervraagde ouders niet op de hoogte van allerlei benamingen die in de homo- en transgenderwereld gebruikelijk zijn.

Lees ook:

70-plus en lhbt’er: ‘Als kind voelde ik me al een meisje’

Fotografenduo Hadas Itzkovitch en Anya van Lit vroeg zeventigplussers naar de tocht die zij in de lhbt-gemeenschap hebben afgelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden