LezersreactiesSociale media

Politiek, grijp in bij sociale media, net als bij roken

null Beeld Daniël Roozendaal
Beeld Daniël Roozendaal

Sociale media houden ook de lezers van Tijdgeest volop bezig.

Alternatieven

Het artikel ‘Zelfs spijt moet lonen in de online jungle’ (Tijdgeest, 12 december) gaat uiteindelijk over het internaliseren van moreel denken en handelen. Ik had graag een meer verontrustende titel willen zien. Zoiets als ‘Pas op. Er is geen moreel besef meer!’ Ik vind het een helder en overtuigend artikel. Laten we nadenken over de keuzes die we maken. En hoe we alternatieven kunnen ontwikkelen.
Wim Kuin Leiden

Verhelderend

Ik las het item van Kevin van Vliet. Verhelderend, een eyeopener, nou ja misschien meer een bevestiging. Van Vliet legt de onderliggende mechanismen die een rol spelen in sociale media heel duidelijk bloot. Ik gebruik zelf sociale media vooral voor fotografie en zie ook wel de excessen en stel daar vragen bij. Dat versterkt het artikel. Juist dit soort items stemt tot nadenken, reflectie. Compliment!
Chris Nijland Ulft

Verslaafd

Sigarettenfabrikanten voegen stofjes toe waardoor mensen verslaafd blijven aan roken. Veel later dan gezond was, greep de politiek in. De grote techbedrijven voegen psychologische beloningsmechanismen toe aan hun platformen om mensen er zoveel mogelijk tijd te laten besteden om ze daarmee verslaafd te maken. Mijn hoop is dat we gebruik kunnen maken van de mooie techniek, en niet dat de techniek zodanig is ingericht dat techbedrijven ons gebruiken en sturen. Hopelijk heeft de politiek geleerd van de lessen bij het roken en grijpt ze nu sneller in bij de (a)sociale media. Dat is goed voor de volksgezondheid en de maatschappij.
Martin van Doorne Wolfheze

Verwende burger

De samenleving verhardt, niet alleen op het internet. Daar zijn veel oorzaken voor, waarvan het gebrek aan een gedeelde moraal inderdaad een heel belangrijke is. En zou ook het continu hameren op (mensen)rechten zonder plichten, de verwende burger niet veranderen in iemand die meent overal recht op te hebben, en wel nu meteen? Jongens uit de genadeloze straatcultuur die aan zichzelf overgeleverd zijn, zorgen voor gewelddadige uitwassen. Het doet me denken aan de jonge olifanten destijds uitgezet in het Zuid-Afrikaanse wildpark Pilanesberg, zonder een volwassen dier erbij. Zij doodden bijna alle neushoorns die er eerder waren geplaatst. Toen het park besloot er een volwassen olifant bij te plaatsen, begonnen de jonge dieren zich te gedragen. De neushoorns waren voortaan veilig.
L. van Zwol Hattem

Pas bij de thee

Ik denk dat Beatrijs’ advies over beeldbellen tijdens het eten (Tijdgeest, 12 december) een aanvulling nodig heeft. Wij bellen ook regelmatig met onze uithuiswonende kinderen bij het avondeten. Dit voelt dan als ‘vanouds’ bijpraten aan de keukentafel. Onze zoon zit dan meestal flink door te eten tijdens dit gesprek, ik vind dat heerlijk. Maar met mijn vader van bijna tachtig beeldbel ik inderdaad­­ pas bij de thee.
Jouwert v. Geene Wageningen

Ruimte

Renske Jonkman schrijft in haar column (Tijdgeest, 12 december) over de hoge druk op Nederlandse grond, door onder meer landbouw, woningbouw en energieopwekking. Ik deel haar pijn, maar zie ook dat deze druk in een klein, dichtbevolkt land als Nederland onvermijdelijk is. Gelukkig is er ruimte genoeg wanneer we omschakelen naar een ander soort landbouw, met minder sierteelt, snijmais, voederbieten, raaigras en vooral: dieren. Ik nodig mevrouw Jonkman uit eens met het Planbureau voor de Leefomgeving te gaan praten over hoeveel land er zou overblijven wanneer alle Nederlanders een (zeer gezond) plantaardig dieet zouden aanmeten en we geen vlees meer zouden produceren voor de export.
Leo van Kampenhout Beilen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden