Koken met Karin

Pasta met geroosterde groenten (en feta)

Beeld Karin Luiten

Influencer zijn is tegenwoordig het begeerlijkste wat er is. Beroemd worden door jezelf in te zetten als een permanent reclamevehikel, het lijkt me vooral dodelijk vermoeiend. Alle uitnodigingen voor influencerbijeenkomsten, influencernetwerken en mailtjes met ‘beste influencer’ erboven gaan bij mij linea dan ook recta richting prullenbak. Maar impact hebben, dat is natuurlijk wél leuk. Dat mensen je laten weten dat ze dankzij jou echt lekkerder zijn gaan koken zonder pakjes en zakjes bijvoorbeeld. Dat is de fanmail waar je het voor doet.

Laatst kreeg ik er weer eentje: “Hi Karin, wij zijn fan van je heerlijke gerechten!” De verrassende afzender: Honig. U weet wel, de pakjesfirma die ik een jaar lang in de schijnwerpers heb gezet naar aanleiding van hun onzalige marketingactie om een influencergezin (sic!) tegen betaling een jaar lang uit pakjes te laten eten. Die Honig dus. “Daarom zouden wij jou erg graag een pakketje willen sturen met ons nieuwe product ‘Kruidenpasta’. Nog lekkerder en verser dan wat je van Honig gewend bent!”

Ik schoot gierend in de lach, gaf ze de tip om even te googelen op mijn naam, maar dat ik best een exemplaar wilde testen. Daarna werd het bericht schielijk verwijderd en bleef het kinderachtig stil. Kennelijk een stagiair die lukraak het web afspeurt naar iedereen die ‘iets met food’ doet?

U begrijpt, ik ging op onderzoek uit naar dit natte zakje. Er zijn verschillende varianten, voor nasi of bami, macaroni of spaghetti. Hoofdingrediënt: tomatenpuree, zelf toevoegen: altijd weer die eeuwige paprika, prei en courgette, gaaap. De onzinfactor is beslist lager dan bij de klassieke poedermixen, al blijft de vraag of je met die extra anderhalve euro per maaltijd nu zoveel opschiet. “Het lijkt op boemboe”, reageerde een behulpzame lezeres, “maar die van Honig zijn – excusez le mot – ronduit smerig en lijken er niet in de verste verte op.” Tja, toen ben ik maar zelf iets anders gaan proberen. Door tomaten te roosteren krijgt u vanzelf extra smaak, aangevuld met wat smaakmakers uit eigen voorraad.

Beeld Karin Luiten

Zelf maken, nodig voor 4 personen:

750 g (gekleurde) kerstomaatjes
400 g maccheroni (of andere korte Italiaanse pasta)
250 g feta
handvol verse basilicum
½ sinaasappel
2 knoflooktenen
1 eetl balsamico-azijn
1 eetl oregano
2 theel venkelzaadjes
wat chilivlokken (uit zo’n molentje)
olijfolie
zout & peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 225°C. Verkruimel de feta in stukjes in een kom. Doe er venkelzaad bij en rasp de schil van de ½ sinaasappel erboven fijn. Zet apart.

Doe de tomaatjes in een braadslee waar ze in één laag precies in passen. Snij de knoflook in flinterdunne plakjes, doe erbij. Voeg zout, peper, chilivlokken, het sap van de uitgeperste ½ sinaasappel, 3 eetl olijfolie en balsamico bij. Hussel door elkaar en rooster 30 minuten in de oven tot de tomaatjes gaar en geblakerd zijn. Hak intussen de basilicum grof. Kook de pasta al dente, giet af en doe terug in de pan.

Doe de tomaatjes plus al het vocht uit het bakblik erbij, plus 2/3 van de feta en de basilicum. Roer stevig door elkaar. Verdeel over 4 borden, bestrooi met de rest van de feta en wat versgemalen peper. Misschien nog een kringeltje olijfolie?

Karin Luiten werd bekend met haar pleidooi te koken zonder pakjes en zakjes en deelt wekelijks een recept met verse ingrediënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden