Zelfgemaakt De Aardewerkfabriek

Pascale verliet de reclamewereld en ging plateelschilderen

Pascale van den Berge (50) werkte bijna tien jaar in de reclame. Sinds een paar jaar zit de Apeldoornse het liefst met haar handen in de klei en doet ze aan plateelschilderen.

Ze heeft 2,5 kilo klei nodig voor een bord tussen de 30 en de 35 centimeter, vertelt Pascale van den Berge. Ze zit in haar werkplaats in Apeldoorn. Een uitgebouwde garage naast haar huis. Dit is De Aardewerkfabriek: een pottenbakkerij waar Van den Berge haar kopjes, borden, schalen en lampjes maakt. Bijna tien jaar werkte ze als producer van reclames. “Het werk was altijd anders, maar wel erg veeleisend.” In die periode volgde ze ook een cursus pottenbakken. “Vanaf dat moment ben ik het blijven doen.” Het duurde nog tot 2013 voor ze besloot er serieus werk van te maken. Ze volgde een beroepsopleiding in Gouda. Tijdens die opleiding leerde ze ook plateelschilderen. De combinatie van klei draaien, bakken en het beschilderen van keramiek is haar handelsmerk. Met een fijn penseeltje maakt ze sierlijke afbeeldingen van Delftsblauwe mieren, libellen, reigers, sprinkhanen, vissen en ga zo maar door. “Mijn vader hield erg van de natuur. Helaas overleed hij veel te vroeg. Van hem heb ik al zijn natuurboeken geërfd, daar put ik nu nog uit.”

Sinds ze zich kan herinneren heeft ze een ‘serviezen-tic’. Als ze ergens op bezoek is kijkt ze altijd naar de leukste kopjes in de kast. “Ik kan heel blij worden van koffiedrinken uit een mooi kopje, dat heb ik altijd gehad”, vertelt ze. Inmiddels maakt ze zelf servies. Na haar opleiding van drie jaar en veel oefenen draait Van den Berge nu in een kwartier tijd een bord: “Centreren, uitdraaien en klaar.” Zo makkelijk als het klinkt, is het alleen niet, legt ze uit. “Tijdens het draaien moet je continu voelen of je genoeg druk zet, maar je moet ook oppassen dat je de klei niet te hard indrukt. Een beetje zen blijven helpt daarbij wel.” Als het bord ‘leerhard’ is, keert Van den Berge hem om voor de achterkant. Tien minuten ‘afdraaien’ en het bord kan – als het kurkdroog is – in de oven. Die staat op 900 graden. Na 20 uur in de oven is het bord klaar om beschilderd te worden. Daarna volgt het glazuren en nog een keer de oven.

Om haar schilderkunsten te trainen en te verfijnen werkt de pottenbakker een dag in de week bij de aardewerkfabriek Montagne in Gouderak. Met schilderen is het oppassen geblazen, weet Van den Berge: “Je kunt alleen met een scheermesje nog kleine foutjes wegkrabben.” Wat je nodig hebt is een vaste hand. “Voor je het weet zitten er vingerafdrukken op je kopje of bord. En ook bibberlijntjes zie je direct.” Vier kopjes per dag kan ze in haar pottenbakkerij gieten. Het is allemaal heel kleinschalig, zegt Van den Berge. “Ik houd het ook klein, zodat ik alles zelf kan doen.” Aan de andere kant, zou het natuurlijk wel erg leuk zijn als meer mensen kennis konden maken met haar producten, vervolgt ze. “Mijn moeder woont in Zuid-Limburg, ik zou het zo mooi vinden als er een dag komt dat zij daar een kopje van mij kan kopen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden