null Beeld Roos Pierson
Beeld Roos Pierson

SportmensRoos Pierson

Paragliden is het ultieme gevoel van vrijheid

Roos Pierson

Het prachtige duingebied in het Deense Noord-Jutland móet je zien bij een rondje Denemarken. Mensen komen hier onder meer naartoe vanwege de Ru­bjerg Knude Fyr, de vuurtoren die in zee dreigt te verdwijnen en daarom een paar jaar geleden een stuk landinwaarts werd ­gesleept: voorlopig gered.

In het luchtruim rond de toren zweeft een zwerm kleurrijke paragliders. De klif aan de zeezijde naast de vuurtoren is zo hoog dat er met de juiste windrichting een zeer goede opwaartse wind ontstaat. “Ideaal voor deze sport”, vertelt Sanne Røhe (57), voorzitter van de Deense Hanggliding and Paragliding Union. Het totale gebied om te ­paragliden rond de vuurtoren is maar liefst tien kilometer lang.

Eerst uren maken op de grond

Røhe is gek op alles wat met vliegen te maken heeft, ze is zelf vliegtuigpiloot met ruim 13.000 vlieguren op haar naam. Ze moest in 2012 helaas stoppen als piloot door een ongeluk. Sinds vorig jaar heeft ze het paragliden ontdekt en is daardoor weer gaan vliegen. “Om te leren paragliden moet je eerst je uren maken op de grond”, zegt Røhe. Ze vliegt inmiddels zo vaak als de wind het toelaat.

“Het vliegen met een paraglider is voor mij het ultieme gevoel van vrijheid, het is meditatief maar vergt tegelijkertijd je volledige aandacht omdat je actief met het vliegen bezig moet zijn.”

Fotograaf Roos Pierson gaat op zoek naar bijzondere sporten en sporters.

Eerdere afleveringen:
* Iedereen vindt zijn eigen uitdaging in de boulderhal
* Ongeveer honderd liefhebbers storten zich een weekend op zwaardvechten
* Is iemand aan de bal? Gooi z’n kano om! De kanopoloërs in Oisterwijk
* Voor calisthenics is niets anders nodig dan de prachtige kracht van het lichaam

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden