Gezondheid

Optimisten leven langer, en niet zo’n beetje ook

null Beeld
Beeld

Optimisten houden het leven langer vol. Een stuk langer: de optimist wordt gemiddeld 10 procent ouder dan de pessimist, en zijn kans om de 85 te halen is anderhalf keer zo groot.

Willem Schoonen

Dat rolt uit een Amerikaanse studie, gepubliceerd in vakblad PNAS, onder verpleegsters en veteranen. En hoewel dat selecte groepen zijn van welvarende, doorgaans witte Amerikanen, zit de kracht van de studie in de omvang en in de periode die hij bestrijkt. Beide groepen vulden lang geleden vragenlijsten in en werden decennialang gevolgd.

Geen levensgeheim

De optimist heeft niet echt een levensgeheim dat hem beschermt tegen aandoeningen. Ook hij kan kanker krijgen, een beroerte of een depressie. Maar ook als je corrigeert voor die levensbekortende factoren, blijft het effect van optimisme overeind. Optimisme bevordert een gezonde leefstijl, maar het doet meer dan mensen behoeden voor kwalen. De optimist boekt ‘levenswinst’, vermoeden de onderzoekers, doordat hij beter kan omgaan met tegenslagen, zich haalbare doelen stelt, en in problemen uitdagingen ziet.

Op de levensverwachting heeft het ontbreken van optimisme, pessimisme dus, een even groot effect als een hartkwaal of diabetes. Maar het gemis aan optimisme is eenvoudiger en goedkoper te herstellen dan die ziektes. Optimisme is voor 25 procent genetisch bepaald. Op de andere 75 procent kan de gezondheidszorg veel winst halen, zeggen de onderzoekers.

Sociaal netwerk

De resultaten sluiten aan bij eerder onderzoek waaruit een andere cruciale factor was gekomen voor een lang leven, namelijk goede banden met familie, vrienden en buren. Net als optimisme, is dat sociale netwerk goed voor extra levensjaren. De dagen zijn het snelst geteld voor de pessimist die ook nog vereenzaamt.

Lees ook:
De levensverwachting van hoogopgeleiden stijgt het snelst

Hoe oud iemand wordt en in welke gezondheid, wordt steeds sterker afhankelijk van het opleidingsniveau.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden