null Beeld

TuinierenLoethe Olthuis

Opruimen, schoonmaken, zaaien: je kunt al van alles doen in de tuin

Loethe Olthuis

Het schiet niet echt op met de lente. De afgelopen weken hebben we sneeuw, natte sneeuw, regen, wind en nachtvorst gehad en zo langzamerhand geloof ik de voorspellingen niet meer, al schijnt het dat het nu écht wat beter wordt.

Maar deze trage start betekent dat we nog een heleboel níet kunnen doen in de tuin. Niet zaaien in de volle grond of zaailingen buiten zetten: kiemplantjes werpen één blik op de buitenwereld en geven het dan spontaan op. Geen dode takken en plantenstengels afknippen: er zijn nog veel insecten die daar beschutting in zoeken. ­Liever nog niet wieden! Vroege voorjaarsbloeiers zoals speenkruid, met ronde hoefijzerblaadjes en gele sterbloemen, moet je zeker laten staan. Na de bloei sterven ze vanzelf af.

Maar er kan ook een heleboel wél. Potaarde in huis halen en potten en kweekbakken verzamelen en schoonmaken (ik wacht daar altijd te lang mee en heb dan spijt). Als je net zo’n luie wintertuinier bent als ik, ligt er nu een laag dode bladeren op je paden en misschien zelfs wel op je gras of terras. Hark ze samen en verspreid ze over je borders, betere plantenvoeding kun je niet hebben. Omdat de sapstroom nog niet op gang is en de kans op (strenge) vorst klein, kun je sommige struiken en bomen ook nu nog prima snoeien: kornoelje, salie, vlier, vijg, vlinderstruik, wilg.

Heb je een composthoop in de tuin? Dan kun je nu – naast dode bladeren – ook een laagje compost over je moestuinhoek of tussen je planten uitspreiden.

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Kale bomen en struiken kun je nu eventueel verplanten. Bloemen zoals cosmea, katten­snor, lathyrus, leeuwenbek en eenjarige kruiden als kervel, koriander en peterselie kun je binnenshuis voorzaaien. Heb je een moestuin(hoek)? Zaai ook courgettes, paprika’s, sla en tomaten voor. Sommige stoere groenten kun je nu al buiten zaaien, in de volle grond of in een bak, maar wel onder glas. Een simpel, zelf gefabriceerd tuinkasje van een glas- of kunststofplaat op een paar bakstenen werkt al.

Raapsteeltjes, radijs, rucola, snijbiet, spinazie en spruitjes kunnen allemaal tegen een koudestootje en zodra het warmer wordt, groeien ze de pan uit – of beter gezegd: de pan in. Je kunt zulke groenten en kruiden zelfs in je siertuin zetten. Óf je hebt ze al geoogst voordat de rest van je planten gaan groeien, óf ze zijn heel decoratief, zoals regenboogsnijbiet, krulsla of rode spruiten. En een kruid zoals ­rozemarijn bloeit nu zelfs volop!

Weersta de lenteverleiding van bloeiende narcisjes, krokussen en blauwe druifjes in een pot. Vrolijk en kleurig, maar ze zitten vrijwel altijd vol met gif. Tenzij ze een betrouwbaar keurmerk hebben, zoals biologisch/EKO, On the way to PlanetProof en MPS-A. Ja, die zijn duurder maar bijen, vlinders en bodembeestjes (als je ze in de tuin zet) gaan er niet dood van.

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden