Oplossing citatenprijsvraag 2021

Oplossingen citatenpuzzel deel 1 Beeld Trouw
Oplossingen citatenpuzzel deel 1Beeld Trouw
Redactie Trouw
Oplossingen citatenpuzzel deel 2 Beeld Trouw
Oplossingen citatenpuzzel deel 2Beeld Trouw

Op een rijtje:

1 De overheid is de eigen burgers gaan benaderen als verdachten. PvdA-leider Lodewijk Asscher stapt op vanwege de toeslagenaffaire.

2 Grote Leider, ik geef het op! Ex-Kamerlid Theo Hiddema van Forum neemt afscheid van FvD en leider Baudet.

3 Maar ongeacht wat het gaat kosten, we gáán het betalen! Staatssecretaris van financiën Alexandra van Huffelen zegt dat alle schulden van slachtoffers in het toeslagenschandaal kwijtscheldt - alleen niet ‘wanneer’.

4 Dit is wetteloosheid van de hoogste orde. Wees niet bang, ga de straat op. Doe het niet voor mij, doe het voor jezelf en voor de toekomst. De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt in Moskou gearresteerd.

5 We waren niet voorbereid om erfgenamen te worden van deze verschrikkelijke tijd, maar in onszelf hebben we de kracht gevonden om een nieuw hoofdstuk van hoop en vreugde te schrijven. De Amerikaanse dichteres Amanda Gorman in haar gedicht tijdens Joe Bidens inauguratie.

6 Wij sluiten geen partij op voorhand uit. Geen enkele partij is melaats. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij houdt de deur naar Forum op een kier.

7 Tabaksverslaving is pure verliefdheid: de sigaret als je beste maatje. Een heel aantrekkelijk en spannend, maar o zo fout vriendje! Longarts en kankerspecialist Wanda de Kanter wordt fulltime activist tegen het roken.

8 Corona is een dam. Achter die dam ontstaat een stuwmeer van creatieve ideeën. Als die dam straks breekt, komt alles vrij. Cabaretier, tekstschrijver en Trouw-columnist Jan Beuving put hoop uit de vele plannen van artiesten voor optredens na corona.

9 En? Voelt het goed, dat je de stad de vernieling in hebt geholpen? Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb spreekt relschoppers aan op hun gedrag.

10 Ik zag altijd een olifant in de spiegel. Cabaretière Lenette van Dongen knalt in haar show ‘Paradijskleier’ een dosis energieke positiviteit de wereld in.

11 Het is best moeilijk om los te komen van de kritiek van collega’s. Die vinden het vaak te kort door de bocht wat ik doe. Hersenprofessor Erik Scherder onderzoekt of tegeltjeswijsheden kloppen.

12 Wij namen vanaf dag één afstand van het ‘menscentraal denken’. De mens is onderdeel van de natuur, geen allenheerser. Kamerlid Ester Ouwehand (PvdD) stoort zich aan ‘het blindstaren op de korte termijn’.

13 Het was een simpele aspirine. Ajax-keeper André Onana ontkent doping te hebben gebruikt. Vanwege de furosemide in zjjn urine wordt hij voor één jaar geschorst.

14 Ik verzwijg het niet dat ik vegetarisch eet. Ik ben het levende bewijs dat je zonder vlees ook een heel bourgondische levensstijl kunt hebben. Toch vindt VVD-er Klaas Dijkhoff zich geen vegetariër.

15 Als covid bij mij aanklopt, doe ik niet open. Maar als hij toch door de brievenbus naar binnen glipt, dan is het einde verhaal. Ik heb longfibrose, dat is niet goed. Schrijver Adriaan van Dis.

16 Stom! Ik had mijn gympen aan moeten houden! Minister Wopke Hoekstra (financiën) schaatst voor een CDA-filmpje met Sven Kramer rondjes in Thialf, voor gewone stervelingen verboden terrein.

17 Het virus is ongevaarlijk voor 98 procent van de bevolking. Besmettingen zijn geen ‘echte’ ziekten. Advocaat Jeroen Pols van Viruswaarheid gaat in beroep tegen invoering van de avondklok.

18 Ik pak je bovengebit af, als je nou nog iets zegt. Ik zet het bakje hier vast neer. Cabaretier

Harm Edens in het tv-programma Dit was het nieuws tegen gast Willem Oltmans.

19 Wie weet beslis ik wel om hen een derde keer te verslaan. Voormalig VS-president Donald Trump houdt vol dat hij de presidentsverkiezing heeft gewonnen en hint op een nieuwe gooi in 2024.

20 Ik zeg dan: gaan jullie alvast maar naar bed, ik kom over vijf minuten. Ze mogen me ook de sleutel geven. Wat er precies gebeurt zijn slaapkamergeheimen. Acteur Porgy Franssen vertelt graag slaapverhalen bij mensen aan bed, 40 minuten voor € 275 euro.

21 Ik ben ongeneeslijk ziek, maar zo heeft iedereen wel wat. Schrijver K. Schippers spreekt kort voor zijn dood tussen de chemokuren een audiodocumentaire met komiek Ronald Snijders vol.

22 Ik ben een huis-tuin-en-keukenkatholiek. PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen.

23 Mijn broer en mijn vader zitten nog gevangen. Zij hebben niet de keuze om te vertrekken. Ik heb medelijden met ze. Prins Harry heeft het Britse koninklijk huis verlaten.

24 Het leven kan eng zijn of zwaar, maar hebben we ooit problemen opgelost door bang te zijn? Paralympische snowboardster Bibian Mentel, kort voor haar overlijden.

25 Ik zal nooit voor mezelf bidden. Premier Mark Rutte vraagt geen vergeving voor (bijvoorbeeld) zijn rol in de toeslagenaffaire.

26 De SS handelde vriendelijker in de oorlog dan de journalisten nu. We hadden niet te maken met verslaggevers, maar met terroristen. Ouderling Hessel Snoek uit Urk verdedigt reacties van kerkgangers tegen de pers vóór de kerkdienst.

27 Er zijn slechts twee mensen verantwoordelijk voor het bestaan en de inhoud van het memo: dat zijn wij. Minister Kajsa Ollongren noemt zich (met Annemarie Jorritsma) verantwoordelijk voor ‘de ‘uitgelekte’ notitie ‘Positie Omtzigt, functie elders’.

28 Wij mogen carpoolen. Wij zijn immers één huishouden: moeder en zoon. Zangeres Trijntje Oosterhuis (‘Maria’ in The Passion) rijdt met zanger Freek Bartels (‘Jezus’) in één auto naar de repetitie.

29 Als ik Fries hoor, hoor ik muziek. Zangeres/songwriter Nynke Laverman onderzoekt op haar album Plant de relatie tussen mens en aarde.

30 Turkije had niet de bedoeling oneerbiedig te zijn. Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad sust de ‘sofagate’ bij het bezoek aan de Turkse president Erdogan waar EU-voorzitter Ursula von der Leyen op 5 meter op een sofa moet zitten.

31 Ik was pas 29 toen ik in de Kamer kwam. Dus probeerde ik me aan te passen aan de norm: grijs pak, saaie das. Kamerlid D66 Rob Jetten.

32 Ik ben een van de granny’s met mijn 33 jaar. Gelukkig weet het water niet hoe oud je bent. Zwemster Femke Heemskerk mag toch starten op de Olympische Spelen.

33 Ik ben een rolmodel. Ik luid een nieuw tijdperk in. Sylvana Simons wint één kamerzetel voor Bij1.

34 Ik kan straks wel naar het casino, maar niet naar mijn eigen kerk. Wonderlijk. CU-Kamerlid Gert-Jan Segers.

35 Stotteren is geen handicap, maar een extra middel. Je wordt er creatiever van met woorden. Zanger Typhoon wint de Willem Wilminkprijs voor zijn Stotteren, het beste kinderlied van 2021.

36 Liefde is voor mij niet weggelegd, ik ben te lelijk. Lyrisch zangeres Francis van Broekhuizen dacht als kind nooit gelukkig te worden, maar werd een talentvolle zwaan met carrière en lieve echtgenote.

37 Te lang hebben wij het belangrijkste woord niet gebruikt, als het erop aankomt om de klimaatcrisis te lijf te gaan: banen, banen, banen. VS-president Joe Biden in het Congres.

38 Ik dacht dat er iemand aankwam, want ik zag een schaduw. Maar het was die van mezelf. Atlete Femke Bol wint goud op het WK atletiek bij de 4 x 400 m gemengde estafette.

39 We zijn zo blij als een pupillenteam. Ajax-trainer Erik ten Hag blij over de 35ste nationale titel.

40 Ik was nog nooit op 4 mei op de Dam, wel even verderop: op de Westermarkt. Daar ligt nog een oorlogsmonument: niet zo groot, maar wel net zo indrukwekkend. Acteur André van Duin wijst bij de herdenking op de Dam op het belang van het homomonument.

41 De misdaden uit het verleden verjaren niet. Bondskanselier Angela Merkel (Duitsland) in haar rede op Bevrijdingsdag in Nederland.

42 De minister-president wordt meer president dan minister. Informateur Herman Tjeenk Willink ziet een sluipende transformatie van premier Rutte.

43 Yu no man broko mi. Jeangu Macrooy zingt met ‘Je kunt mij niet breken’ op het Songfestival in de Surinaamse taal Sranantongo.

44 Dat kan wezen. Maar ik ben de kapitein van dit schip. Kamerlid Thierry Baudet (Forum) schuwt ophef maken niet.

45 Zilver zou al fantastisch zijn. Wielrenner Tom Dumoulin rijdt de Olympische tijdrit. En wordt tweede!

46 Er vindt inderdaad overdracht plaats via aerosolen (zwevende deeltjes), maar hun bijdrage aan de verspreiding van het coronavirus is klein. Jaap van Dissel, hoofd infectieziektenbestrijding bij het RIVM.

47 Het was iets wat mijn man graag wilde. Koningin Máxima over de speedboot van twee miljoen euro in Griekenland.

48 Ik heb het in Nederland helemaal om niet gedaan. Dit is dan óns steentje dat we kunnen bijdragen.

CDA-‘vrijwilliger’ Sywert van Lienden verdiende (zo blijkt) miljoenen aan mondkapjes.

49 Je hóéft niet naar het theater, je kunt ook gewoon thuis een dvd’tje aanzetten. Minister van volksgezondheid Hugo de Jonge over de zorgen in de culturele sector.

50 Journalisten zijn – uitzonderingen daargelaten – gewoon tuig van de richel. PVV-Kamerlid Geert Wilders.

51 Geschrapt vanwege te weinig urgentie. Wie het snapt mag het zeggen! TV-presentator Renze Klamer over het schrappen door BNNVARA van het programma De Vooravond.

52 Voor mij was het duidelijk: op het terrein waar ik alles van wist, was mijn expertise niet van belang. CDA-Kamerlid (inmiddels onafhankelijk) Pieter Omtzigt werd in de aanpak van de toeslagenaffaire door zijn partij niet of nauwelijks betrokken.

53 Oud zijn is geen drama. En voor wie dat anders ervaart, is het troostend dat het niet al te lang duurt. Oud-minister Hedy d’Ancona (83) schrijft ‘Vrolijk verval’ over het ouder worden.

54 Ik zag licht en toen begon hij met zijn kop te schudden. En voordat ik het wist, lag ik in het water.

Kreeftenvisser Michael Packard (VS) is door een bultrugwalvis ingeslikt maar snel weer uitgespuugd. Voer voor theologen!

55 Er is een tijd van praten en er is een tijd van doen. De grutto is hét symbool van de weidevogels, die uniek zijn voor Nederland. Oud-minister Pieter Winsemius heeft een aanvalsplan om de grutto in Nederland te behouden.

56 Het wordt mooier dan ooit / we zijn al zo lang gekooid / Het was zo lang koud in mijn hart / Maar het voelt alsof het dooit. Cabaretière/zangeres Claudia de Breij zingt om weer publiek naar museum en theater te krijgen.

57 Ik baal er zelf ontzettend van dat ik de anderhalve meter afstand op straat niet heb gehouden.

Koning Willem-Alexander na zijn bezoek aan de ‘Mooiste Oranjestraat’ in Den Haag.

58 Ik heb de hoop verloren dat het CDA de kant van het recht, de rechtvaardigheid en de solidariteit met mensen-in-verdrukking zal kiezen. Ik voel me dan ook vervreemd van mijn partij. Oud-premier Dries van Agt zegt zijn CDA- lidmaatschap op.

59 Ik weet niet of we met Tok-Tok - wat is het: Tiktak? – ja, Tiktak, iets méér kunnen doen? Kamervoorzitter Vera Bergkamp wil via social media meer burgers betrekken bij het parlement.

60 Voor Rutte stond er meer op het spel dan voor mij. Journaliste Mariëlle Tweebeeke zorgt bij Nieuwsuur voor spraakmakende interviews.

61 Zeg mondkapje waar ga je henen? Naar het vuil, naar het vuil! Minister Ferd Grapperhaus (justitie) zingt voor de tv-camera een ode aan het verdwijnende covid-masker.

62 ‘De Nederlandse man’ is de echt verantwoordelijke voor de hele puinhoop waarin we zitten. Premier Viktor Orbán van Hongarije verwijt Rutte op de Eurotop ‘oude koloniale arrogantie’ met zijn kritiek op het Hongaarse anti-homobeleid.

63 Ik heb me voorgenomen om in gewonemensentaal te zeggen wat ik vind., Wel bijzonder dat het bijzonder is dat ik normaal doe. Kamerlid Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging.

64 Ik heb mezelf echt verbaasd vandaag. Wielrenner Mathieu van der Poel houdt na de tijdrit de gele trui in de Tour de France.

65 Ruimtevaart hoort een gemeenschappelijke onderneming te zijn, niet het privilege van een paar miljardairs. Schrijfster en journalist Marjolijn van Heemstra vindt de ruimte een gemeenschappelijk erfgoed van de hele mensheid.

66 Windkracht 30, gevoelstemperatuur -40 en ik ben tachtig: dus onderschat dit niet.

Kleinkunstenaar en vogelvriend Hans Dorrestijn verblijft zes weken op de Waddeneilanden.

67 Afgrijselijk. Hoeveel signalen hebben we nodig? De hitte onlangs in Canada, de branden in Australië, orkanen. Het telt allemaal op. Directeur Marjan Minnesma (klimaatorganisatie Urgenda).

68 Ik dacht echt dat ik gewonnen had. Echt. Ik was hier gekomen om te winnen. Wielrenster Annemiek van Vleuten denkt dat ze goud heeft op de Spelen, maar weet niet dat een Oostenrijkse de hele rit vóóruit heeft gereden.

69 Dit is misschien wel de mooiste vierde plek ooit. Zwemster Ranomi Kromowidjojo mist het podium op de Spelen in Tokio op 0,09 seconde.

70 Onze gemeenschap heeft hem hard nodig gehad om zelfbewuster te worden. Merci Man. De Surinaamse schrijfster Astrid Roemer weigert ex-leider Desi Bouterse een moordenaar te noemen.

71 Ik ben gewoon gegaan toen ik dacht dat ik moest gaan. Wielrenster Shanne Braspennincx wint goud op de olympische keirin.

72 Ik ben niet de grootste. Ik ben gewoon een mens dat haar hart volgt en wil zeggen: hoe moeilijk iets misschien ook lijkt, het kan wél! Mensen zijn meer dan wat wij denken. Daar geloof ik in. Atlete

Sifan Hassan wint twee maalgouden en één maal brons op de Spelen.

73 Als ze me vragen om minister te worden, zou ik het zeker overwegen. Ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

74 Vanavond zag ik de film ‘Slag om de Schelde’. Een ‘vergeten’operatie, maar wel de grootste op Nederlands grondgebied, met tienduizenden slachtoffers. Defensieminister Ank Bijleveld krijgt woedende reacties op deze tweet: ‘Kaboel valt en de minister zit in de bios.’

75 Wie zou het anders moeten doen? Voetbaltrainer Louis van Gaal wordt |(weer) bondscoach van Oranje.

76 We hebben de situatie verkeerd ingeschat, we zijn overvallen. Iedereen die dit had kunnen voorzien, verdient een Nobelprijs. Minister Sigrid Kaag van buitenlandse zaken zegt dat niemand de escalatie in Afghanistan heeft voorzien. De Kamer denkt daar anders over.

77 Ik houd mij aan de regels zoals wij die in dit land hebben vastgesteld. Minister

Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur wordt voorzitter van lobbyclub Energie-Nederland. Critici spreken van belangenverstrengeling.

78 Ik neem niet meer tijd dan nodig is. Daar vragen de problemen om, daar vragen de burgers om, daar vraagt het aanzien van de politiek om. Kabinetsinformateur Johan Remkes zit er na maanden nog.

79 Het is niet uit frustratie, het is niet uit woede en het is niet vanwege een moeilijke situatie. Het is gewoon vanwege de vrijheid. Dirigent Jaap van Zweden vertrekt in 2024 zijn New Philharmonic Orchestra: hij mist zijn familie.

80 Ik beschouw het als een grote eer om in zo’n rijke traditie te treden. Mijn moeder spaart Boekenweekgeschenken. Ilja Leonard Pfeijffer, schrijver van het Boekenweekgeschenk..

81 Het is zo’n genoegdoening om van een naam door letteromzetting een nieuwe naam te maken die precies beschrijft wat voor persoon je bent. Zoals bij Mark Rutte … kamertrut! Heerlijk toch? Cabaretier Kees van Kooten maakt een bloemlezing van eigen werk.

82 In het dagelijks leven probeer ik conflicten ook altijd op te lossen met een grap. Trouw-tekenaar Tom Janssen wint een internationale prijs op een internationaal cartoonfestival.

83 Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, moet je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant uit?

CDA-politica Mona Keijzer wordt door premier Rutte ontslagen als staatssecretaris.

84 Leve het rumoer, leve ons verschil van mening! Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam breekt een lans voor protesterende mensen en eent (vreedzaam) conflict.

85 Blablabla! Klimaatactiviste Greta Thunberg (16) uit Zweden vat in Milaan kort samen wat de klimaatplannen van de wereldleiders tot nu toe inhouden.

86 Ik heb Klaver en Ploumen echt ondersteboven gehouden om ze los van elkaar te weken. Kabinetsinformateur Mariëtte Hamer staakt haar poging een kabinet te vormen met GroenLinks en PvdA.

87 Na de omwenteling in Afghanistan krijgt Buitenlandse Zaken zo’n 23.000 mails hulpverzoeken. Als die van één persoon zijn, en die nemen vaak allemaal hun gezin mee – maal vijf reken ik altijd maar – dan zou het om 100.000 mensen gaan. Dat kunnen wij niet aan. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (justitie) jaagt de Kamer op de kast. Uiteindelijk gaat het om 92 mensen.

88 Vrouwen willen niet in de bosjes plassen en in vrachtwagencabines slapen. Brits premier Boris Johnson bepleit meer wc’s langs de weg en vrouwen achter het stuur om de enorme wachtrijen voor de benzinepompen oplossen.

89 Mijn verrekijker, waar is mijn verrekijker? Shit, hoe kan ik mijn verrekijker vergeten? Cabaretier

Jochem Myjer stapt voor de EO in een luchtballon voor een toertje boven Nederland.

90 Dit is het juiste moment voor andere dingen. Journaalverslaggever Ron Fresen stopt in mei, onder meer om gezondheidsredenen.

91 De regering heeft bloed aan haar handen. Er hadden niet zo veel mensen hoeven te sterven aan covid, want er zijn wel degelijk geneesmiddelen tegen. Rabbijn en columnist Tamarah Benima vergelijkt het covidbeleid met de nazi’s.

92 Hij doet niet aan QR-codes, maar hij is zeker gevaccineerd. Misschien heeft hij ook een boostertje gekregen. Tv-presentatrice Dieuwertje Blok onthult nieuws over de Sint. Twitteraars fulmineren: ‘Prikpropaganda over de ruggetjes van kinderen!’

93 Dat de Nederlandse afkomst uit onze naam verdwijnt doet gewoon pijn. Shell-topvrouw Marjan van Loon signeert een paginagrote kranten advertentie waarin de firma het vertrek uit Nederland meldt.

94 Uw tijd komt nog wel. Want er komen tribunalen. Forum-Kamerlid Pepijn van Houwelingen slaat dreigende taal in het parlement uit naar D66’er Sjoerdsma.

95 Het stoplicht staat. SPD’er Olaf Scholz volgt bondskanselier Angela Merkel op als leider van de nieuwe ‘stoplichtcoalitie’.

96 U krijgt niet dezelfde oppositie. Wij gaan het anders doen. Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) belooft dat zijn partij en de PvdA zich door het nieuwe kabinet niet uit elkaar laten spelen.

97 Ik zal dan eerst mijn moeder vragen om het een paar jaartjes te doen. Prinses Amalia (18) mag haar vader opvolgen, als hem iets zou overkomen.

98 Krakers pakken uit woede een knuppel; ik pak een pen, dat is míjn weg. Auteur Yvonne Keuls schrijft op haar (bijna) 90-ste Gemmetje Victoria.

99 Al kan dit mijn ondergang inluiden en is het als een ei tegen een rots gooien, ik zal de waarheid over jou vertellen. Tennisster Peng Shuai (China) beschuldigt de ex-vicepremier van seksueel misbruik.

100 Soms gebeurt er een wonder. Autocoureur Max Verstappen wordt in de allerlaatste ronde toch wereldkampioen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden