Het Mooiste NederlandUitwaaien

Op deze plekken kun je het best uitwaaien na het kerstdiner

Museumdorp SchoklandBeeld Flip van Doorn

Gezellig die kerstdagen, maar op een gegeven moment moet je even de benen strekken. Waar doe je dat het best? Vijf tips.

1. Schokland

Het land is er leger dan elders, de horizon breder en de luchten hoger. Schokland, voormalig eiland in de Zuiderzee. Misschien is het omdat er iets ontbreekt dat de leegte zich zo laat voelen. Golven omspoelen de houten pieren van oud-Emmeloord al lang niet meer, geen schipper koerst nog op het rode en het groene havenlicht. Misschien is het omdat er zo veel verborgen ligt dat ook de stilte er krachtig weerklinkt, in de winter nog luider dan anders.

Niet toevallig is Schokland de eerste plek in Nederland die de status van Unesco Werelderfgoed kreeg. De smalle richel in de Noordoostpolder zegt iets over onze ziel, ons wezen. Museumdorp, kerk, de zwart geteerde planken van een zeewering die geen zee meer weert. Ze ademen romantiek, idylle. Maar als de dagen kort zijn toont Schokland zijn rauwe gezicht, blijven de drommen dagjesmensen er weg. Komt er ruimte voor breed uitwaaiende overpeinzingen, rust die de gedachten niet verstoort. Een wandelpad volgt de contouren van wat op het laatst het eiland was. Erbuiten verbinden dijkjes de terpen die in zee verdwenen, sporen van middeleeuwse bewoning. Aan de zuidpunt stond nog een kerk, een vuurtoren. Alleen fundamenten bleven achter. De rest is aan de verbeelding. Schokland.nl

De beukenboom lijkt op een schaapBeeld Laurence Delderfield

2. De Manteling

Een kandelaar! Een schapenkop! Een pronte vrouwenboezem! Kijken naar de beuken langs de boslaan van buitenplaats Berkenbosch is weer eens wat anders dan een spelletje Wordfeud. Eeuwenlang werd er met regelmaat de bijl in gezet. Het hout kreeg een nuttige bestemming, de stammen groeiden weer uit in de meest grillige vormen, die allerlei associaties oproepen. Daar, een zeepaardje! Berkenbosch is één van een langgerekte rij buitenplaatsen. Moedig houdt de natuur rond de kastelen en land-

huizen stand tussen het toeristische rumoer van Domburg en Oostkapelle. ‘s Winterdags komt het meeste rumoer van wind en branding, ook tussen de bomen. Nergens anders in Nederland liggen loofbos en strand zo dicht tegen elkaar aangeschurkt. Met het geluid van de branding in de oren wandelt het hier toch beschut. De Manteling heet dit wonderschone gebiedje met barokke beuken- en eikenlanen, Romeinse bruggetjes en vijvers verscholen tussen het eeuwige groen van rododendrons. Paadjes naar het strand zijn er ook. Mis ze niet! Al is het alleen al vanwege de paalhoofden, de dubbele palenrijen dwars op het strand. Net zo’n Zeeuws verschijnsel als bolussen en babbelaars, en niet bang zijn voor een beetje branding.

Vanuit Museum Terra Maris, naast Kasteel Westhove, beginnen twee gemarkeerde wandelroutes (1,5 en 4 km). terramaris.nl

De Hondsbossche ZeeweringBeeld ANP

Bij mooi of slecht weer in Noord-Holland

Twee tips: een voor slecht en een voor goed weer. Bij die van slecht moet je bij goed niet wezen, maar die van goed kan eigenlijk altijd. Ga bij wind en storm naar het nieuwe duin op de Hondsbossche Zeewering bij Camperduin (Noord-Holland). Vanaf de bushalte Strandafslag Camperduin of parkeerplaats loop je richting strand en slaat daarvoor rechtsaf, het verharde wandelpad op. Uitzicht op links de zee en rechts de uitgestrekte Harger- en Pettemerpolder met de vogelrijke watertjes van De Petten. Net zo lang doorlopen als je wilt. Via doorsteek terug over het strand.

Bij mooi weer is het kleine, onbekende maar aangename bosje Wildrijk bij St. Maartensvlotbrug (Noord-Holland) een prima plek. Het is een restant van een buitenplaats van eeuwen her en nu een mooi ruig bosje waar dood hout ook een plek heeft. In de kale bomen laten bosvogels zich goed zien. Landschap Noord-Holland heeft een speurneus-app gemaakt met allerlei vragen. Ideaal voor een wandeling met (klein)kinderen. Ingang bij de P-plaats aan de Zeeweg in St. Maartensvlotbrug. Daar begint een 2 kilometer lange paaltjesroute. Honden mogen mee, mits aangelijnd. landschapnoordholland.nl

Kasteel Amerongen in winterse sferen.Beeld RBT Heuvelrug & Vallei

Amerongen

Deze ster op de Utrechtse Heuvelrug herbergt krap 7.000 inwoners, maar biedt voor elk wat wils. Wie enkel uit is op een ommetje om uit te buiken, kuiert op z’n gemak door het intieme centrum van dit eeuwenoude dorp met fraaie huizen, boerderijen en aantal zwart geteerde tabaksschuren. Geheid stuit je ook op hotel-restaurant Buitenlust, een klassieke uitspanning met veranda, die de hele kerst is geopend. Kasteel Amerongen, idyllisch gelegen aan de uiterwaarden van de Nederrijn, is alleen op Tweede Kerstdag tegen betaling (of met de Museumkaart gratis) toegankelijk. Een must-do voor feestdagenfans. De kloeke burcht – met een collectie voorwerpen die terugvoert op de voormalige adellijke bewoners – is fraai versierd, evenals de tuin. Verschillende vertrekken zijn open voor bezichtiging, en op de bovengalerij worden in de middag verschillende concertjes gegeven. Om 16.00 uur is op diezelfde locatie een samenzang met glühwein. Dat wordt gegarandeerd galmen!

Wie wars is van al het kerstgedoe kan Amerongen ook kiezen als uitvalsbasis voor een geweldige wandeling. De Trage Tocht (liefst 80 procent onverhard pad) van 12 kilometer komt eveneens over het illustere landgoed Zuylestein met Renaissancetuin. Vervolgens beland je via de eng – oude akkers waar vroeger de tabak werd geteeld – in het Zuilensteinse bos met in het hart de Amerongse berg. Die telt 69 meter boven NAP: de hoogste van de provincie. Toch nog even pieken! Wandelzoekpagina.nl

Beeld Johan Nebbeling

Máximapark

Het Utrechtse Máximapark heeft zich rap ontpopt tot een volwassen stadspark voor jong en oud. Het park in het hart van de Vinexwijk Leidsche Rijn werd nog maar zes jaar geleden officieel geopend door zijn naamgeefster, de Koningin der Nederlanden. Zojuist heeft het nog geregend, er staat een frisse bries en donkere wolken jagen langs het zwerk. Het Máximapark oogt somber. Maar dan zet opeens de laagstaande winterzon het park in een warme, gouden gloed. Wandelaars, fietsers en trimmers zwermen uit over de kronkelende paden en hoge bruggetjes, langs met riet omzoomde vijvers, brede dreven en de honderden meters lange betonnen pergola. Even een rondje doen door wat zich heeft ontwikkeld tot een van de mooiste stadsparken van Nederland.

Het Máximapark, een ontwerp van landschapsarchitect Adriaan Geuze, is de groene long van Leidsche Rijn. Op de rijke, voormalige tuindersgronden van de dorpen Vleuten en De Meern gedijen de bomen, struiken en planten uitstekend. Op sommige plekken waan je je in een dichtbegroeid bos. Elders kun je – in het goede seizoen – genieten van een bloementuin vol vlinders, een Japanse hof, kunst (er is een kunstwandelroute) of een kanotochtje. En dan je bezoek afsluiten met een kop koffie bij parkrestaurant Anafora.

Het Máximapark is hét domein van de jonge, grootstedelijke sportieveling. Die rent er, opvallend vaak achter een kinderwagen, rondjes over Het Lint, een in totaal ongeveer tien kilometer lange wandel- en fietsroute die het park omsluit. De route wordt zo druk gebruikt, dat een campagne aandacht vraagt voor de veiligheid: ‘Op Het Lint geef je elkaar de ruimte’.

Voor Het mooiste Nederland probeert de redactie van Trouw de mooiste fiets- en wandelroutes door Nederland uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden