FietsenLF Kustroute

Op de fiets over de nieuwe LF Kustroute door duinen, kleine badplaatsen en oude steden

null Beeld Jessica de Korte
Beeld Jessica de Korte

De nieuwe LF Kustroute gaat door duinen, kleine badplaatsen en oude steden. Jessica de Korte fietst het stuk van Hoek van Holland naar Scheveningen, waar ze als scholier al vaak kwam.

Jessica de Korte

‘This is your captain speaking’, vang ik in een windvlaag op. Boven de dijk steekt een stuk schip uit, met het metersgrote rood-wit-blauwe logo van Stenaline. Connecting Europe for a Sustainable ­Future. De schapen voor de hoge vuurtoren van Hoek van Holland laten zich er niet door ­afleiden, maar grazen rustig door, hun blik onafgebroken ­gericht op het gras. Het schip vaart een stukje mee met de fietsers die op weg zijn naar Scheveningen, om daarna zijn reis naar Engeland te vervolgen, aan de overkant van de Noordzee.

Hier, naast het water, loopt de nieuwe LF Kustroute. Vakantiefietsers maken al 25 jaar gebruik van de LF-routes, voluit Langeafstand Fietsroutes. Maar de concurrentie van nieuwe fietslanden als Duitsland en ­Denemarken werd steeds groter, terwijl in eigen land een uitgebreid netwerk van fietsknooppunten ontstond. Reden voor het Landelijk Fietsplatform om de 26 routes te ontdoen van hun suffige imago en ze samen te voegen tot tien ‘icoonroutes’. ­Allemaal met een eigen thema, nieuwe routebordjes, fietsgidsen, websites en ­handige apps.

De LF Kustroute is een ­combi van de oude LF1 Noordzeeroute en LF10 Waddenzeeroute. Tussen Hoek van Holland en Kijkduin volgt hij nu vaker het fietspad in de duinen.

Volbepakte stadsfiets

Een jaar of zeventien was ik toen ik samen met een vriend de LF-bordjes volgde van mijn geboorteplaats Den Haag naar Den Helder. De stadsfiets vol bepakt, met de oude tassen van mijn tante. Te veel kleding mee natuurlijk, en andere overbodige spullen. Pas na een paar fiets­reizen en een hoop kuitkrampen leer je wat je beter thuis kunt ­laten. Onderweg overnachtten we in jeugdherbergen.

null Beeld Jessica de Korte
Beeld Jessica de Korte

Eén groot avontuur, zo­ voelde het. In de tussentijd is de kustlijn steeds een stukje verder veranderd, door natuurbeheerders, maar ook projectontwik­kelaars. Neem de Hoekse Vishandel, die vorig jaar weg moest van zijn vaste stek bij het treinstation. Die zit nu in de kiosk aan de Rechtestraat, waar de Kustroute de drukte verlaat en het duinpad inslaat. ’s Zomers kan het fietspad uitmonden in een soort ­hectische snelweg, waar je ieder moment een botsing verwacht. Maar op een doordeweekse herfstdag doen de leegte en het licht bijna Scandinavisch aan.

Jarenlang kon je van de zee slechts sporadisch een glimp ­opvangen. Alsof de zee een chocoladereep was, waar je misselijk van zou worden als je er te veel van at. Nu fiets je op de duin­toppen, als een koning op zijn troon uitkijkend over het heuvelachtige landschap, met een langgerekte strook strand. Een houten bankje is ingepakt door stuifzand. Vissersboten liggen in de vlakke zee, zonder zwemmers of surfers. Het duingras hangt schuin, als een kapsel dat naar één kant is gekamd, om de kale plekken op het hoofd te verdoezelen. De wind staat in de rug.

Zandmotor

Aan beide kanten van het fietspad wordt met hulp van de natuur aan een betere kustverdediging gewerkt. Links ligt De Zandmotor, een kunstmatig schiereiland. Wind en stroming moeten ervoor zorgen dat de zandbank zich langs de kust verspreidt, waardoor het strand steeds breder wordt en nieuwe duinen ontstaan. Rechts luieren de gehoornde geiten en schapen van de zorgboerderij, die de duizendknoop – een invasieve exoot met sterke wortels – als lekkernij zien. De wind krijgt vrij spel en zorgt vervolgens voor zandverstuivingen.

null Beeld Jessica de Korte
Beeld Jessica de Korte

Maar de opdringende bewoonde wereld kun je niet vermijden. De skyline van Den Haag zie je inmiddels van kilometers ver. Het fietspad tikt even de kassen van het Westland aan en loopt dan langs de nieuwe woontorens van Kijkduin. Omwonenden konden de komst van driehonderd luxe appartementen niet voorkomen, maar met het emotioneel tonen van hun oude trouw- en kinderfoto’s lukte het hen wél om de vuurtoren te behouden. Bijna zou het ding worden verbouwd tot een kunstzinnige koffiepot met friettent. Ook de speelboot op de boulevard mag blijven. Als kind klauterde ik er graag.

De route

De bewegwijzerde LF Kustroute is 610 kilometer lang en loopt van Cadzand in Zeeland naar Bad Nieuweschans in Groningen. Wie hem ­helemaal fietst, kan aan het eind een schildje voor op het frame aanvragen. Van de Berghaven in Hoek van Holland (dicht bij metrostation Hoek van Holland) naar de pier van Scheveningen is het 25 kilometer. Vanuit de Scheveningse Bosjes is het 7 km naar het Centraal Station van Den Haag. De route kun je downloaden via www.lfkustroute.nl.

Ik ben er ook wel gevoelig voor, zo’n stukje nostalgie. Bij Strandslag 7, naast De Savornin Lohmanpad in Den Haag, krijg ik spontaan een zondagsgevoel. Dit is ‘mijn’ strand, waar ik vroeger al met mijn moeder kwam. Lekker op de fiets door de duinen, die hier vrij breed zijn; voor een hoop mensen te veel gedoe en dus kwamen alleen de natuurliefhebbers. Toch zie je ook hier vernieuwing. Op het Zuiderstrand staan de loungebanken van strandpaviljoen Millers Beach, een tweede locatie van de chique Millers op het Plein, direct achter de Tweede Kamer.

Bij de fietsenstalling staat op beton een gedicht van Eric Wisse:
terugkeer naar het Stille Strand
bijzaken verwaaien
zee golft door in duinen
branding ruist in de kruinen
hier is ruimte
om lief te hebben

Van daar is het nog vijf kilometer trappen naar Scheveningen, door de duinen en langs de havens, waar ook al een berg plannen voor klaarligt. Vroeger deelden politieagenten boetes uit als je over de boulevard fietste. Nu ligt de rode loper uitgerold. Te midden van alle vernieuwing staat de Vissersvrouw. Eerbiedig met haar handen gevouwen, haar blik verdrietig en serieus, kijkt ze naar de zee. Al sinds 1982 wacht ze tevergeefs op haar man, die niet terugkeerde van zijn visserstocht. De zee betekent voor ieder wat anders.

Lees ook:

Slikken en stranden: fietsen over de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden

De Best of Nature-fietsroute laat zien hoe duurzaam de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden zijn. Met kruiden uit de eigen tuin op het menu en zelfvoorzienende vakantiehuisjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden