DrinkenWhisky

Op bezoek bij masterdistiller Marcel

null Beeld
Beeld

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: whisky uit Loosbroek.

Antal Crielaard

De lage spanten en de typische bouw verraden dat de gebouwen van de Heische Hoeve ooit gewoon een paar varkensstallen waren. Nu is het een hotel en conferentiecentrum in Loosbroek, een dorp dat precies in het midden van de Brabantse driehoek Den Bosch, Veghel en Oss ligt. Het kloppend hart van de hoeve is een kleine, houtgestookte distilleerketel, waaruit geduldig een straaltje destillaat loopt.

Een man met grote baard, stevige rubberlaarzen en een sappig Brabants accent stelt zich voor als masterdistiller. Marcel van Roessel zwaait sinds kort zijn in alcohol gedrenkte scepter over Bus Whisky – een nieuwe loot aan de uitdijende Nederlandse whiskystam. Begin oktober is een eerste ‘batch’ van de nog jonge whisky (voordat drank whisky mag heten moet het drie jaar en één dag rijpen op eikenhouten vaten) gebotteld. En goed ontvangen: er is geen fles meer van te krijgen.

Eigenaar Dennis Hurkmans gniffelt erom. De geboren ondernemer heeft de laatste jaren zo’n beetje alles op alles gezet om het nieuwe whiskymerk uit te grond te stampen. Zijn verhaal: “We begonnen met de distilleerderij omdat we ‘kirsch’ wilden maken, likeur van kersen.”

Een nogal Duitse naam

Dat zit zo: Hurkmans plantte een klein bos met kersenbomen en verkocht de kersen aan supermarkt Jumbo. Toen dat spaak liep, had hij kersen over, kocht een kleine distilleerketel, stookte heerlijke kirsch en kwam er vervolgens achter dat geen slijter in Brabant de flessen wilde verkopen. “Dat had ik misschien kunnen weten, als je bedenkt dat kirsch een nogal Duitse naam is”, lacht Hurkmans.

Na een experiment met bier en een overschot aan gemoute gerst, waar hij ‘iets’ mee moest, besloot hij daar drank van te stoken. En voor hij het wist was hij bevangen door het whisky-virus. Hurkmans: “Ik wist in het begin echt niet wat het was. Tot iemand me zei: ‘Je hebt een single malt gestookt, Dennis.’ Toen ben ik me als een gek gaan inlezen, heb ik reizen naar Schotland gemaakt en tsja: nu staan we hier en is de eerste botteling uitverkocht.”

Terug naar de distilleerderij, waar Van Roessel zijn vak uiterst serieus neemt. Per maand wil hij vier vaten whisky stoken en daarvoor wordt van vroeg tot laat in ploegendienst gestookt. Er liggen inmiddels bijna zestig vaten te rijpen, en dat moeten er alras meer worden. “Ik heb het proces de laatste maanden verfijnd.”

Ooit was hij bouwvakker met een passie voor whisky. Door zijn aanstelling bij Bus is hij nu een stoker met een passie voor bouwen. Komt goed uit: er moet nog een nieuwe opslag gebouwd voor de vaten.

Uit een van de overgebleven, niet verkochte flessen schenkt hij een klein glaasje whisky, die prima smaakt voor een jonge whisky. “En het wordt alleen nog maar beter”, glundert Van Roessel. Erg veel whisky willen ze bij Bus

desondanks nooit gaan verkopen. Met een prijs van € 59,95 voor een halve liter zit dat er wellicht ook niet in. Al heeft de vraag naar de eerste botteling (453 flessen) de makers wel verrast. Het concept – single malt, single cask (één vat) en single estate (alle grondstoffen komen van één boerderij) – blijkt aan te slaan.

En, zo zegt Hurkmans, met een uitgestreken gezicht: “We moeten ook niet te veel maken. Schaarste is juist goed voor de handel.”

In de rubriek ‘Drinken’ nemen wij wekelijks een (non-)alcoholische drank onder de loep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden