null Beeld

De smaak van de chefDe broers Roosink

‘Onze Japanse broodjes zijn een lust voor het oog en dat werkt supergoed op Instagram’

Broers Sebastiaan (30) en Christiaan (27) Roosink openden Ranchi in Amsterdam. Je kunt er Japanse broodjes bestellen.

Japanse sandwiches, hoe kom je erop?

Sebastiaan: “Mijn broertje en ik werken sinds ons zestiende in de horeca. Ik ben foodie en volg via YouTube en Instagram alle trends. Een paar jaar geleden zag ik de sando’s al in een filmpje van Konbi, een beroemde Japanse sandwichshop in Los Angeles. We ontdekten dat hier nog niemand zich had gespecialiseerd in sando’s. Dus weet je wat: we doen het gewoon.”

Wat is er zo bijzonder aan Japanse sandwiches?

“Het zijn simpele broodjes, maar alles wat de Japanners doen, gebeurt met ongelofelijk veel aandacht. De tamago sando is de bekendste sandwich, in essentie is dat gewoon een broodje eiersalade met mayo, miso en rijstazijn. Kenmerkend is dat een half hardgekookt ei in het broodje zit. Je krijgt bij ons drie stukjes met de snijkant omhoog: die hardgekookte eieren bieden een mooi strak aangezicht.

Dat is heel erg Japans: het oog wil ook wat. Voordat je überhaupt iets geroken of geproefd hebt, moet het er geweldig uitzien. Bijkomend voordeel is dat sando’s supergoed werken op Instagram. Wij leveren ze in een mooi doosje, het moet voelen alsof je een cadeautje krijgt.”

Gebruiken jullie Nederlandse boterhammen?

“Het Japanse brood shokupan is hier niet te krijgen. In het begin hebben we geprobeerd het zelf te maken, maar dat was geen succes. Ik heb een bakker gevonden die brood kan maken dat er heel erg op lijkt. Het is een vierkant, brioche-achtig melkbrood. Japanse klanten hebben ons al gevraagd hoe we er in vredesnaam aan komen, een groot compliment.”

Op welk broodje ben je het meest trots?

“We hebben een eigen versie van de sando tsukune. In Japan is die met yakatori-kip op een spiesje, maar wij maken eigen yakatori-kipgehakt. We hebben namelijk ook een sando gefrituurde kip, waarvoor we vierkante kipstukjes moeten snijden om ze zo mooi mogelijk in het broodje te laten passen. Daardoor houden we veel kipstukjes over: zonde om weg te gooien, dus maken we er kipgehakt van. We gebruiken uitgebakken kippenhuid, witte peper, miso, soja, bosui, gember en knoflook. Bij de sando tsukune zit een zoetige sojasaus, mayonaise en licht gepekelde witte kool.”

Wat kost het?

Tussen 7,50 en 13 euro.

In De smaak van de chef vertelt een kok over zijn of haar keuze voor gerechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden