Ik heb een droomKim Boersma

‘Ons zoontje zei me gedag’

Kim BoersmaBeeld Jorgen Caris

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Vandaag: Kim Boersma.

“Na het overlijden van ons zoontje Dante kreeg ik een heldere droom. Ik stond in de keuken. Ons zoontje lag in zijn kistje en zei me gedag. Het was een liefdevolle droom.

Negen dagen na zijn geboorte stierf hij aan een bacteriële ziekenhuisinfectie. Zo’n intense periode vormt je. Het bracht ons tot de diepste kern van onszelf, naar de diepste kern van ons zijn. Maar wie waren we? Ik herkende degene die ik was niet meer en toch was ik het. Het gevoel dat ik had paste niet bij mijn oude zelf. Het gekke is, een mens kan meer aan dan je je van tevoren kunt voorstellen. Het leek net alsof het verdriet stukje bij beetje binnenkwam. Alsof ik binnenkreeg wat ik aankon.

De rouwbegeleidster heeft mijn partner en mij onze dromen voor onze zoon laten opschrijven. We hingen ze in een dromenboom en namen daar ook afscheid van. We verloren niet alleen hem, maar ook onze dromen over hem.

Je moet niet bang zijn van je ideeën af te wijken

Als klein meisje zat ik op klassiek ballet en fantaseerde ik erover om danseres te zijn. Nooit deed ik daadwerkelijk iets met die meisjesdroom, maar laatst was ik met mijn dochter bij een dansacademie en ging het toch weer even kriebelen. De sfeer is er heerlijk. De muziek, de beweging, het vrije gevoel, dat sprak me als kind ook aan.

Mijn vader leerde mij toen ik nog jong was al dat niets zwart of wit is. Hij is gepensioneerd microbioloog en immunoloog. Er is niet altijd één waarheid, leerde hij mij, zelfs niet in de wetenschap. Verbinding maken vond hij een van de belangrijkste waarden en die zie ik nu in mijn werk terug.

Bij VNO-NCW probeer ik de verbinding ook altijd te maken. Wij vertegenwoordigen zowel grote ondernemingen als kleine bedrijven. Wij zijn voor hen de schakel met andere partijen zoals de overheid, vertegenwoordigers uit de politiek, het UWV en onderwijsinstellingen. Het is zo belangrijk om te laten zien wat ondernemers betekenen voor onze samenleving. Daarin wil ik een goede ‘vertaler’ zijn; dat kan niet zonder goed te luisteren. De basis om goed te leren luisteren heb ik gelegd in mijn studententijd, toen ik vrijwilliger was bij de Kinder­telefoon. Daar heb ik nog altijd profijt van.

Op vroege ochtenden onderweg naar Den Haag visualiseer ik voorafgaand aan een belangrijke bijeenkomst hoe ik zou willen dat het zal gaan. Ik zie dan in gedachten hoe we partijen bij elkaar kunnen brengen. Soms is de uitkomst zoals ik het heb gevisualiseerd, soms is die anders. Je moet niet bang zijn van je ideeën af te wijken. Door de inbreng van verschillende inzichten kan de uitkomst juist sterker zijn.”

Kim Boersma (42) is sinds november directeur bij VNO-NCW West dat de belangen behartigt van bedrijven en onder­nemingen in Noord- en Zuid-Holland. Daarvoor was ze zelf ondernemer, had ze diverse managementfuncties en vertegenwoordigde ze jonge ondernemers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden