Dierenmishandeling

Onderzoek: wilde dieren worden mishandeld voor likes

Nep-dierenreddingen, waarbij dieren in gevaar worden gebracht om door mensen te worden 'gered', zijn een veel voorkomend fenomeen op sociale media.  Beeld beelden via World Animal Protection persbericht
Nep-dierenreddingen, waarbij dieren in gevaar worden gebracht om door mensen te worden 'gered', zijn een veel voorkomend fenomeen op sociale media.Beeld beelden via World Animal Protection persbericht

Wilde dieren worden op sociale media veelvuldig ingezet om likes te genereren, blijkt uit onderzoek. Dierenwelzijnsorganisaties maken zich ernstige zorgen.

Yara van Buuren

Filmpjes van wilde katten in bad, baby-aapjes in luiers of een krokodil aan de lijn zijn razend populair op de vier grote sociale-mediaplatforms: Youtube, TikTok, Instagram en Facebook. Op het eerste gezicht lijken de video's misschien schattig en onschuldig, maar dierenwelzijnsorganisaties waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van deze online trend.

Uit een analyse van 840 video’s blijkt dat wilde dieren bewust of onbewust worden mishandeld om likes te genereren. De beelden worden massaal op sociale media gedeeld: in totaal zijn de onderzochte video's bijna 12 miljard keer bekeken. In de meeste van deze video’s (65 procent) spelen bedreigde diersoorten de hoofdrol.

“Mensen doen alles voor likes, maar daar zijn heel veel dieren de dupe van“, ziet Dirk-Jan Verdonk, directeur van World Animal Protection. Niet in alle video's is het dierenleed direct zichtbaar is, zoals bijvoorbeeld een filmpje waarin een influencer de fles geeft aan een tijgerwelpje. Maar ook dat is schadelijk, stelt Verdonk: “Het zijn wilde dieren die in de natuur moeten blijven en niet moeten dienen als clickbait”, vindt de directeur.

World Animal Protection is lid van De Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC), een samenwerkingsverband van dertien dierenbeschermingsorganisaties die zich inzetten om de verspreiding van content over dierenmishandeling op sociale media tegen te gaan. Het afgelopen jaar deed de coalitie onderzoek naar de online trend waarbij wilde dieren als huisdier worden gehouden.

Volgens de onderzoekers zijn de gevolgen van de video’s groot. Door de beelden zou de vraag naar wilde dieren als huisdier namelijk toenemen: ”Dat is verschrikkelijk, omdat veel wilde dieren in gevangenschap snel overlijden”, aldus Verdonk.

Een still uit een van de filmpjes die door De Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC) onderzocht zijn. De twee dieren zijn plompe lori's, een halfapensoort die met uitsterven bedreigd wordt. Beeld De Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC)
Een still uit een van de filmpjes die door De Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC) onderzocht zijn. De twee dieren zijn plompe lori's, een halfapensoort die met uitsterven bedreigd wordt.Beeld De Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC)

Grootschalig probleem

De directeur is daarnaast geschokt over de omvang van het fenomeen. Hij beseft dat iedereen vrij is om online video's te uploaden en dat mensen van over de hele wereld toegang hebben tot de beelden. Hoeveel van de video's afkomstig zijn uit Nederland, hebben de onderzoekers daarom bewust niet bijgehouden. “Sociale media kent geen grenzen”, legt Verdonk uit.

Dat maakt het voor overheden moeilijk om op te treden tegen verspreiding van de beelden. SMACC spoorde daarom het afgelopen jaar de vier grote sociale-mediaplatformen aan om de filmpjes te verwijderen. Dat contact verloopt volgens Verdonk moeizaam: “Het vergt veel tijd om één filmpje eraf te laten halen, in de tussentijd zijn er dan alweer tientallen filmpjes verschenen.”

Hij vreest daarom dat het onderzoek slechts het topje van de ijsberg is: “Er zijn nog veel meer beelden. Het voelt als een oneindige modderpoel waarin we zijn gaan roeren.”

Lees ook:
Exotenbeurzen moeten stoppen, vinden dierenorganisaties. ‘Ze horen niet hier in een bamibakje’

Vijf dierenbeschermingsorganisaties dringen er bij minister Staghouwer (landbouw) op aan een einde te maken aan de handel in vogels, reptielen en amfibieën tijdens exotenbeurzen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden