null Beeld
Beeld

ColumnLiesbeth Mende

Of Oompie danssieraden mee wilde nemen uit Indonesië

Liesbeth Mende vroeg aan Oompie of hij danssieraden mee wilde nemen uit Indonesië. Dat deed hij, en hoe.

Sieraden nemen weinig plaats in, dus alle sieraden mogen mee. Vroeger droeg ik ze veel. Ik heb Snoopy- oorbellen, bedelarmbandjes en slangenringen. Veel zilver en goud komt uit Indonesië. Bijna elk jaar ging Oompie op bezoek bij familie in Bandung en bracht hij thee, abon en sieraden voor ons mee.

Op mijn zeventiende zat ik bij een Indonesische dansgroep. Soms traden we op bij feesten en bruiloften. We droegen een kleurige sarong en nepgouden sieraden in onze haarknot. De andere meiden hadden hun eigen sieraden. Ik mocht altijd iets lenen. Toen Oompie weer naar Indonesië vertrok, vroeg ik of hij danssieraden mee wilde nemen. Ik dacht aan een paar speldjes en goudkleurige stokjes voor in mijn knot. Oompie noteerde het in zijn opschrijfboekje.

We oefenden op zondagen in een ruimte boven een café in Bergen op Zoom. Danslerares Yaya was van oorsprong een Javaanse. Elke week kwam ze samen met haar man uit Amsterdam. Het stel liep moeizaam de trap op. Wat een oude danslerares, dacht ik. Maar toen ze begon te dansen viel haar leeftijd weg, ze bewoog zich soepel en sierlijk. Yaya sprak goed Nederlands, haar man niet. Hij zorgde voor de techniek. De hele les zat hij in kleermakerszit naast de cassetterecorder. Steeds liet hij harde scheten die weerklonken in de lege ruimte.

Geduldig legde Yaya ons eerst droog de pasjes uit. Tijdens de uitleg onderbrak haar man: “Moesiek?”

“Nee, nog niet”, antwoordde Yaya. Ze deed een paar ingetogen pasjes voor. Wij volgden haar voorbeeld.

“Moesiek?” vroeg hij weer.

“Nog niet”, zei Yaya. Ze ging rustig door met de uitleg.

“Nu moesiek?” Het bleef even stil. “Moesiek, nu?” Langzaam draaide Yaya zich om naar haar man. Er volgde een korte woeste tirade in het Indonesisch. Ze streek haar sarong recht, keek onze richting op, glimlachte en ging door met de les.

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

Oompie was terug uit Indonesië en kwam op bezoek. Hij gaf me een grote rode fluwelen box. Ik opende de box, haalde voorzichtig het foam eruit en zag een enorme glimmende kroon. De kroon was versierd met gouden krullen en tientallen nepdiamanten. Onder de kroon lagen armbanden, speldjes, haarstokjes en kleinere kronen. Allemaal goudkleurig en vol diamanten. Ik voelde me een beetje opgelaten, waren al die sieraden voor mij? De rest van de dansgroep droeg subtiele sieraden, die zaten ook in de box, maar het kopstuk, die enorme kroon, daar stak ik veel te veel mee af. Alsof ik de koningin van de dansgroep was. Bij het volgende optreden droeg ik veel sieraden, maar niet de gouden kroon. De kroon heb ik alleen gedragen bij het optreden op de bruiloft van mijn neef. Oompie zat in de zaal. Tijdens het dansen keek ik hem even aan, hij knikte kort.

Schrijfster Liesbeth Mende (1975) is gescheiden en moet kleiner gaan wonen. Ze schrijft over wat ze tegenkomt tijdens het opruimen. Eerdere afleveringen vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden