null Beeld Dick Boschloo
Beeld Dick Boschloo

TuinierenLoethe Olthuis

Niks mis met een pottenborder

Tuiniers met eelt op hun handen en rouwrandjes onder hun nagels, ‘echte’ tuiniers, halen er vaak hun neus voor op: buitenplanten in potten. Nergens voor nodig. Niet iedereen heeft een grote tuin en als je een balkon hebt, zijn potten helemaal een uitkomst. Bovendien kunnen je nagels er net zo vies van worden!

Ook met een ‘pottenborder’, zoals dat in tuintaal heet, kun je de biodiversiteit bevorderen. Sterker nog: als we op alle nu nog kale balkons, dakterrassen en binnenplaatsjes potten met bloeiende planten zouden neerzetten, heeft Nederland er een behoorlijk stuk natuur bij.

Zelfs als je wél een tuin hebt, geven potten extra kleur en variatie. Ook mijn terras staat (te) vol met planten in potten.

Het grote voordeel van een pottenborder: lekker overzichtelijk. Dus als een plant bijvoorbeeld wordt opgegeten door beestjes, kun je direct ingrijpen. Uitgebloeide potten kun je simpelweg wisselen voor bloeiende, zodat je het hele jaar kleur op je balkon of terras hebt. De uitbloeiers zet je dan bijvoorbeeld tot volgend jaar wat meer achteraan.

Wat voor potten kun je gebruiken? Eigenlijk alles waar een holte in zit, van cementkuipen en afgedankte pannen tot oude olijfolieblikken. Zorg wel dat het water weg kan (daar is de boormachine voor uitgevonden). Ik ben zelf een fan van de vertrouwde terracotta potten, de meeste planten voelen zich daarin prima thuis.

Potscherven op het gaatje

Leg wat potscherven op het gaatje zodat het niet verstopt raakt en zet er een schotel onder. Want een pottenborder heeft één nadeel: hij vergt waterdiscipline. Verdrogen of verdrinken zijn de grootste risico’s voor een terrasplant. Geef je planten daarom regelmatig water, maar voel altijd eerst met je vinger in de aarde, want je wilt ook geen verrotte wortels.

Varieer met grootte, kleur en vorm, in potten én planten. Of wissel de hoogte: dan kun je ook meer potten kwijt. Er zijn allerlei rekken en stellages verkrijgbaar, maar met een paar bakstenen heb je al een prima plantentafel.

Het is overigens een hardnekkig vooroordeel dat je alleen éénjarigen in potten kunt zetten. Ik moet er niet aan denken om elk jaar al mijn potten opnieuw te moeten vullen! Mijn pottenterras is een mix van vast en één- of tweejarig, want ook vaste planten doen het prima in een pot. Je hoeft ze hoogstens in het voorjaar een extra laagje compost of bemeste aarde te geven en dood spul weg te knippen. Pas als ze de pot uit groeien, hebben ze een groter verblijf en nieuwe potgrond nodig.

Allerlei potten

Geen zin in terracotta of ‘vintage’? Moderne duurzame terraspotten heb je in allerlei soorten en maten, ook in het tuincentrum. Zoals de potten van gerecycled plastic van Elho (elho.com), de ‘klimaatneutrale’ Nederlandse bloempotten van Capi (capi-europe.com) of de gerecyclede potten van Artstone, met ingebouwd drainagesysteem (artstoneplanter.nl).

Loethe Olthuis geeft wekelijks tips om te tuinieren zonder blaren of gifspuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden