null Beeld Roos Pierson
Beeld Roos Pierson

SportmensRoos Pierson

Niet rennen maar lopen bij walking rugby

Roos Pierson

“Een! Twee! Drie! Vier! Vijf!” Vijf passen en geen stap meer, daar wordt fanatiek op gecontroleerd hier op het veld van rugbyclub The Oisterwijk Oysters. De leden van de OldStars, het 55-plusteam spelen namelijk niet zomaar een potje rugby, ze doen aan walking rugby. Deze tak van sport heeft veel speciale regels, bijvoorbeeld dat je niet mag rennen, maar moet lopen met de bal.

Die regels moet iedereen onder de knie krijgen, een hele opgave. “Ik probeer het allemaal maar rustig op te bouwen”, vertelt trainer Willem Nas (63). Hij kijkt naar de spelers voor hem en past daar de regels op aan. “Als ik bijvoorbeeld een fragielere groep heb, dan beperk ik de kans op fysiek contact.”

Naast het rugbyen doen de leden ook aan ASM-training, wat staat voor het Athletic Skills Model. Dus heeft Nas (63) speciaal voor deze groep de ASM-opleiding ­gevolgd. De trainingen zijn erop gericht fysiek fit te blijven. Vandaag betekent dat voor de leden veel bukken, de bal oppakken en overgooien in verschillende richtingen.

Hierna begint het echte werk en spelen de rugbyers een serieuze oefenpot van drie keer zeven minuten. Daar wordt het duidelijk: leeftijd speelt misschien fysiek een rol hier, maar mentaal zeker niet. De fanatiekelingen vechten voor wat ze waard zijn, en maken gretig ­gebruik van de waterpauzes.

Fotograaf Roos Pierson gaat op zoek naar bijzondere sporten en sporters.

Eerdere afleveringen:
* Iedereen vindt zijn eigen uitdaging in de boulderhal
* Ongeveer honderd liefhebbers storten zich een weekend op zwaardvechten
* Is iemand aan de bal? Gooi z’n kano om! De kanopoloërs in Oisterwijk
* Voor calisthenics is niets anders nodig dan de prachtige kracht van het lichaam

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden