Het Consult Poepkrukjes

Moeten we met z’n allen aan de poepkrukjes?

Onze voorouders poepten in hurkzit. Verbetert een krukje in het toilet de doorstroom in de darmen? 

Gezellig koffieautomaatonderwerp: een lezer heeft een collega die niet uitgepraat raakt over het zogenoemde poepkrukje. Je gaat zitten op de pot, zet je voeten op een kleine verhoging, en persen maar. Voilà, veel gemakkelijker dan normaal floept de drol eruit, aldus de collega. De lezer wil weten of hij ook aan zo’n kruk moet, en of het werkt.

Op internet zijn de filmpjes niet van de lucht, neem bijvoorbeeld het merk ‘Squatty potty’, dat in informatieve filmpjes uitlegt waarom hurkend poepen echt beter is, en dat het in deze tijd van eenzaam geworstel met darmproblemen hard nodig is ‘om de stilte te verbreken’ over het taboeonderwerp goed poepen. 

“Nou, het korte antwoord is: het werkt echt”, zegt darmfloratherapeut Nienke Gottenbos, alias ‘de poepdokter’: ze schreef een boek met die titel. “Dat heeft te maken met de natuurlijke poephouding van de mens. Toen er nog geen wc’s waren, poepte de mens altijd hurkend.” Pas in de Renaissance verschenen de eerste ‘kakstoelen’, stoelen met een gat waarin een emmer stond.

Rond het laatste deel van je dikke darm, bij de overgang naar je endeldarm, zorgt de puborectale spier ervoor dat je ontlasting niet zomaar ontsnapt. Deze spier veroorzaakt een knikje in je darmen, zoals ijzerdraad om een boterhamzakje. “Een hele handige spier”, zegt de darmfloratherapeut.

Hoger dan de navel

Als je in een hoek van 90 graden op het toilet zit, gaat dat knikje in de darmen niet weg. Het ijzerdraadje gaat niet losser zitten. Dat gebeurt wel als je hurkend poept. “Hoe meer je in staande positie bent, hoe meer die knik in je darmen zit”, zegt Gottenbos. “Als je knieën hoger zijn dan je navel, ontspant je spier en hoef je minder moeite te doen. Ook is je darmlediging vollediger.”

Een logisch verhaal, zegt Gottenbos, want zo werkt de fysiologie van het lichaam nu eenmaal, daar zijn de artsen het over eens. Waarom hebben we dan geen hurkwc’s? Gottenbos grinnikt: “Tja, er zijn zoveel dingen in dit leven zo logisch, maar toch gebeuren ze niet. Ik heb er geen verklaring voor.”

Een studie naar de effecten van poepkrukjes, in het Engels deftig ‘Defecation Posture Modification Device’ genoemd, vrij vertaald een ‘houdingsaanpassingsinstrument’, bevestigt dat gehurkt poepen werkt. De wetenschappers van de Ohio State University kregen vragen over de krukjes op verjaardagen en wilden weten hoe en wat, zeiden ze in het Amerikaanse blad Time. 

Dat resulteerde in een kleine studie:  52 respondenten vulden een enquête in over hun poepgewoonten (ze hadden allemaal problemen) en werden twee weken gemonitord. Daarna kregen ze een krukje. De effecten waren positief: 70 procent had een snellere stoelgang en 90 procent minder gespannen spieren. 

Verstoppingsklachten

Los van eventuele wetenschappelijke evidentie, is de opmars van poepkrukjes in Nederland  wel een feit, aldus  Gottenbos. In het buitenland worden ze al vaker gebruikt. “Maar als je verstoppingsklachten hebt, is de aanschaf van een krukje natuurlijk niet de oplossing”, zegt zij. 

Begin bij darmproblemen altijd bij je voeding, adviseert de poepdokter. Met simpele aanpassing poep je al soepeler, want het kan dat je te weinig vezels, te weinig vetten of te weinig water binnenkrijgt, waardoor je verstopt raakt. Dan kun je nog zo hard je hurkpoepende voorouders imiteren, maar blijft het bij moeizaam gepers.

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden