Het ConsultZwangerschapsdieet
Moet een zwangere vrouw per se eten voor twee?
Zwangerschapshormonen verminderen de eetlust. Niet handig als je fit wil blijven tijdens die periode.
Een zwangere lezer heeft last van haar darmen doordat de baby erop drukt. Door dit drukkende gevoel heeft ze geen honger meer. Zij vraagt zich af of dat gevolgen heeft voor de baby. Want een deel van haar voeding gaat naar de foetus. Moet je per se eten voor twee?
Verloskundige Kirsten Schatorjé hoort geregeld van vrouwen die nog in de beginfase van hun zwangerschap zitten dat zij zich zorgen maken over hun verminderde eetlust omdat dat slecht zou zijn voor de baby. Nergens voor nodig, zegt de verloskundige. “De baby pakt alles wat de baby pakken kan.” De zwangere vrouw heeft als het goed is voldoende reserves. Daarnaast legt Schatorjé uit dat als de baby groter is en van houding verandert de druk op de buik weer verdwijnt.
Dat de lezer tijdens haar zwangerschap minder honger heeft komt ook omdat met de groei van de baby de maag van de zwangere vrouw in omvang afneemt. “Vaak eet je overdag kleine beetjes, zo houd je de stofwisseling ook op gang en blijf je fitter gedurende de zwangerschap.”
Maximaal twee keer per week vette vis
De verloskundige raadt aan om voldoende water te blijven drinken. Twee liter per dag wordt aanbevolen. En het is belangrijk in beweging te blijven, zegt Schatorjé. Dat houdt ook de darmen in beweging, wat goed is voor de stoelgang zodat meer ruimte vrij komt.
Dat zwangere vrouwen last hebben van hun darmen komt niet alleen doordat het ongeboren kind ruimte inneemt. Volgens Schatorjé komen darmproblemen namelijk vooral voor in de beginfase van de zwangerschap. Dat heeft onder meer te maken met een zwangerschapshormoon. Deze vertraagt de spijsvertering om zoveel mogelijk voedingsstoffen op te kunnen nemen.
Belangrijk voor de darmen en de gezondheid van het ongeboren kind is wat je eet. Het Voedingscentrum adviseert maximaal twee keer per week vette vis te eten en goed te letten op de inname van voldoende calcium en ijzer. Met vitamine A. moet het juist weer wat minder. Dat zit onder meer in leversmeerworst en paté.
Goed voor de baby
Schatorjé zegt: liever geen koffie. Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan een kopje per dag. Thee is een goed alternatief. Maar ook voor kruidenthee geldt: met mate. En liever geen suiker in de thee.
Net als verloskundige Schatorjé benadrukt het Voedingscentrum dat eten voor twee niet nodig is. Natuurlijk zijn voldoende groente, fruit en volkorenproducten belangrijk. Dat is goed voor de gezondheid van de zwangere vrouw en daarmee ook goed voor de baby.
Belangrijk is om tijdens de zwangerschap geen besmetting op te lopen door de listeriabacterie of de parasiet Toxoplasma gondii. Bij een gewone voedselvergiftiging is er niets aan de hand. Althans, niet voor de baby. Maar de listeria en toxoplasma gondii kunnen wel effect hebben op het ongeboren kind. Listeria kwam in oktober nog in het nieuws toen supermarkten vleeswaren met de bacterie uit de schappen verwijderde. Een vrouw had een miskraam gekregen na het eten van besmette vleeswaren. De bacterie en parasiet komen voor in rauwe producten. Dus voorzichtig zijn met rauwe zalm of haring en geen rauw vlees. Ook geen kaas of andere zuivelproducten waarin rauwe melk is verwerkt. Ook daarin kunnen de ziektemakers voorkomen.
In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.