null Beeld

Moderne manierenBeatrijs Ritsema

Mijn moeder geeft twee kleinkinderen elke maand 100 euro, de rest krijgt niets. Moet ik dit aankaarten?

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.

Beste Beatrijs,

Samen met mijn broer ben ik gemachtigd voor de bankrekening van mijn moeder. Ze is op haar 84ste overigens nog goed bij. Toen ik laatst een keer online de rekening bekeek, zag ik dat twee neefjes, twintigers, elke maand 100 euro krijgen van hun oma. De andere zes kleinkinderen, tieners, krijgen niets. Dit gebeurt in het geheim – over andere schenkingen en extraatjes zijn transparante afspraken gemaakt. Ik twijfel of ik mijn moeder ernaar moet vragen. De ouders van de neefjes zijn niet onbemiddeld en ondersteunen hun kinderen financieel ruim.
Onderhandse schenkingen

Beste Onderhandse schenkingen,

Uw moeder is geestelijk prima in orde, dus ik raad u aan om dit met haar te bespreken. U kunt dit in de vragende vorm doen: ‘Ik zag dat je elke maand 100 euro overmaakt naar X en Y. Ik vroeg me af waarom eigenlijk’. En dan laat u het haar uitleggen. In de loop van het gesprek kan de onrechtvaardigheid ten opzichte van de andere kleinkinderen aan de orde komen.

Misschien heeft uw moeder een regel om dit voor elk kleinkind vanaf 18 jaar te doen en dan komen de anderen nog aan de beurt. Enfin, er kunnen goede redenen zijn. Bespreek het gewoon.

Eens of oneens met deze ­adviezen? Reageer via tijdgeestreacties@trouw.nl. Stuur uw eigen vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen naar beste@beatrijs.com. Archief: www.beatrijs.com.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden