null Beeld Mart Veldhuis
Beeld Mart Veldhuis

Moderne manierenBeatrijs Ritsema

Mijn man checkt constant berichtjes op zijn smartwatch, ook tijdens het eten

Beatrijs Ritsema

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.

Beste Beatrijs,

Tegenwoordig hebben veel mensen, onder wie mijn man, een horloge waarop zij, zogenaamd onopvallend, binnenkomende berichtjes kunnen lezen. Dit irriteert mij mateloos. Bij de notaris denk ik: ‘Ben ik niet belangrijk genoeg?’ Bij een kennis: ‘Ben ik niet interessant genoeg?’ In beide gevallen zeg ik er maar niets van. Als mijn man tijdens de maaltijd ook even kijkt wie er appt, zegt hij dat dit niet storend is. Ik vind dat op een telefoon kijken of op een horloge niet uitmaakt en de afspraak is dat we dat niet doen onder het eten.
Hinderlijke appjes

Beste Hinderlijke appjes,

Er is geen verschil tussen berichtjes checken op een telefoon of op een horloge. Mensen zouden dat niet moeten doen tijdens de maaltijd of in een klein gezelschap, waarbij onverdeelde aandacht van de aanwezigen gewenst is. Uw man vindt het niet storend, omdat kortetermijn- behoeftebevrediging in zijn belang is. Het interesseert hem niet dat zijn omgeving dit vervelend vindt. Apparaten voorrang geven boven levende, pratende mensen werkt altijd lichtelijk vernederend voor de mensen die het overkomt. Zie ook de moeder die gebiologeerd is door haar telefoontje, terwijl haar kind in een buggy vergeefs haar aandacht probeert te vangen.

Eens of oneens met deze ­adviezen? Reageer via tijdgeestreacties@trouw.nl.

Nooit meer een aflevering van Moderne Manieren missen? Abonneer je in de app (Android, iOS) !

Stuur uw eigen vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen naar beste@beatrijs.com. Archief: www.beatrijs.com.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden