null

De jongensMartijn van de Griendt

Martijn wordt achttien

Beeld Martijn van de Griendt

Martijn, rechts op de foto, is jarig in de zomer. “Normaal ben ik altijd weg op mijn verjaardag, maar dit jaar niet.” De avond ervoor hebben ze het met z’n allen goed gevierd aan de Ouderkerkerplas. Nu doen ze het dunnetjes over met Jan (in hemd), Roemer (achter Jan) en Mats. De vader van Martijn heeft roti gemaakt, Martijn is half Surinaams: “Iedereen van de groep heeft dat echt door m’n vader leren eten.”

De watermeloen is een traditie op zijn verjaardag. Martijn: “Daar moest ik mijn gezicht in drukken en ervan happen, maar dat doen we niet meer. We hebben allemaal nette kleren aan.”

Hij is de eerste van de jongens die achttien wordt. “We doen niet echt aan leiderschap, maar ik word altijd de vader genoemd. Ik let meestal op de guys, maar ik ben zeker geen leider. Het hoort een beetje bij de periode dat ik voor iedereen wilde zorgen behalve voor mezelf, maar dat is nu omgedraaid. Ik zorg nu beter voor mezelf.”

Dinsdag is voortaan designdag

Martijn heeft een tussenjaar, hij is helaas niet aangenomen voor fashion design op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

“Ik wil nu wat serieuzer zijn. Ik wil voor eind september kleding ontwerpen en beginnen aan een portfolio. Ik heb wat meer structuur nodig. Dinsdag is voortaan designdag. Dat heb ik laatst samen met Rijk en Mats besloten. Zij gaan me helpen. We hadden bedacht dat iedereen een broek, een trui en accessoires zou ontwerpen. Dan komen we eind van de maand weer samen om alles te bekijken. En ik heb een baantje gevonden bij de Studenten Verhuis Service.”

Martijn van de Griendt volgt een groep vrienden in Amsterdam en Ouderkerk aan de Amstel, op gewone en bijzondere momenten in hun leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden