TijdgeestModerne Manieren

Maak verdriet over vervelende opmerking kenbaar

Beeld Ilse van Kraaij

Lezers reageren op het advies van Beatrijs aan Buitenbeetje die geen zin heeft in uitjes met broers en zussen.

Geef verdriet aan

Mijn advies aan ‘Buitenbeentje‘ die geen zin heeft in uitjes met broers en zussen is om voortaan aan te geven wanneer u iets als vervelend ervaart. Uw broers en zussen hebben waarschijnlijk niet door hoeveel last u ervan hebt, en gaan er daarom rustig mee door. Als iemand weer eens een negatieve opmerking maakt over uw colbertje of uw huis, zeg dat het u verdrietig maakt, en kijk wat er dan gebeurt.  Als het niets oplevert, kunt u altijd alsnog stoppen met de broer-zussen-uitjes.
Tilly Cordia Tilburg

Bevrijdend

Zou ‘Buitenbeentje’ al niet herhaaldelijk geprobeerd hebben wat Beatrijs voorstelt? Toch weer ingaan op het voorstel van zijn broer en zussen om een ‘gezellige’ dag met elkaar op te trekken? Simpelweg omdat het verlangen naar echte nabijheid in de familie zo groot is? Ik ben 72 en heb een tijd geleden besloten deze bijeenkomsten over te slaan. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen aan zo’n dag begint met de beste bedoelingen maar het ingewikkelde van oude familiepatronen is nou juist dat die opkomen zoals ze altijd geweest zijn, als een soort vaste constellatie waar niet aan te ontsnappen valt. Zo bevrijdend dat te zien, te voelen dat er liefde is voor iedereen individueel, niemand schuldig is aan dit patroon.
Marlies Deckers Maastricht

Bespreekbaar maken

Het advies aan ‘Buitenbeentje‘ is passend, maar ik miste de volgende aanvulling: Wanneer een uitje, zoals Buitenbeentje vreest, uitloopt op een collectieve opmerking onder de gordel, zou het juist een mooi moment zijn om het verdriet hierover uit te spreken. De verwachting van deze negatieve bejegening zou Buitenbeentje dan ook zeker moeten benoemen als reden ‘waarom’ hij de boot liever afhoudt. Essentieel lijkt me om de anderen dan ook meteen te vragen waarom de sneer alleen in teamverband gegeven wordt, en niet tijdens één op één contact. Bespreekbaar maken van het waarom kan voor beide partijen alleen maar zichtbaar maken wat in de ander om gaat. Nu wordt van twee kanten ‘gecommuniceerd’ op basis van aanname en vooroordeel. Dus, offer één uitje op aan ongemakkelijke openheid, en u zult zien dat volgende uitjes en familiebijenkomsten weer bedekt zijn met de gezellige mantel der stilzwijgen.
Len van Staalduinen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden