LezersreactiesGrijs gaan

Lezers over grijs gaan: ‘Ik vertrouw erop dat de natuur weet wat goed voor me is‘

null Beeld Jenna Arts
Beeld Jenna Arts

Grijs haar: accepteren of verven? Lezers reageren verschillend.

Trouw Bureauredactie Trouw Bureauredactie

NOOIT NEGATIEF

Mijn leeftijd is 70 jaar. Vanaf mijn veertigste werd ik langzaam grijs. Ik heb mijn haar nooit geverfd. Nooit, helemaal nooit, heb ik een negatieve opmerking gehoord over mijn haarkleur.

Thilde van der Heijden-Bruning Aagtekerke

OPA

Ik ben 73 jaar en blond en ik krijg regelmatig de vraag of ik mijn haar heb laten verven. Dan is mijn antwoord: nee, dit is mijn natuurlijke kleur. En dan voeg ik er vaak aan toe: mijn opa is op tachtigjarige leeftijd overleden en toen was zijn haar nog donker.

Josee van Eijndhoven Den Haag

EINDELIJK RIJPHEID

Toen de eerste grijze haren zich aandienden op mijn 27ste was ik maar wat trots. Ik werd altijd te jong geschat en ik kreeg eindelijk wat kenmerken van rijpheid. Nog steeds ben ik enthousiast over mijn grijze haar, nu met 53. Ik denk altijd maar: als ik het laat verven gaan mensen bedenken wat ik te verbergen heb.

Ellen Schoof Rotterdam

VERTROUW OP NATUUR

Ik ben 55 jaar en oorspronkelijk roodharig. Halverwege de 40 ging het rode er wat vanaf. Dat vond ik jammer. Ik heb het een aantal jaren rood geverfd in diverse tinten. Soms bij de kapper en af en toe ook zelf met thuisproducten. Een jaar of vier geleden ben ik ermee gestopt. Het resultaat is dat mijn haar nu een andere meer middenbruine kleur heeft gekregen. Maar het past goed bij me en ik voel me er goed bij. De eerste grijze haren zijn absoluut zichtbaar. Maar ik laat de natuur zijn gang gaan. Ik laat me verrassen en vertrouw erop dat de natuur weet wat goed voor me is.

Simone Westra Haarlem

GRIJZE KOP OP

Wat baat ons eeuwen feminisme, streven naar gelijke behandeling, gelijke beloning en meer carrièrekansen wanneer wij vrouwen niet eens met opgeheven hoofd met wat voor kleur haar dan ook door de wereld durven gaan.

Kom op zeg, (grijze) kop op. Je bestaat!

Roelie van der Roest Hoorn

PASSEND HOOFD

Ik verf mijn haar zo’n dertig jaar om mijn melkboerenhondenhaar minder saai te maken. Aanvankelijk experimenteerde ik zelf met rode kleurspoelingen, rond mijn veertigste verfde mijn kapper het knalblond en nu ik 63 ben staan mijn rossige met blonde plukjes mij heel goed en natuurlijk. Ze maken me niet zozeer jonger, wel fleuriger. Mijn, nu nog steeds weinige, grijze haren laat ik zeker niet uitgroeien. Je hebt mooi grijs haar en, zoals dat van mij, extreem ongezellig peper-en-zout. Laat mijn haarartiest mij elke drie maanden maar even bewerken. Mooie lippenstift erbij en mijn hoofd past bij wie ik ben.

Heleen den Beer Poortugael Soest

VERADEMING

Veel vrouwen gebruiken haarverf om (beginnend) grijs te verbloemen. Dit herken ik uiteraard uit het straatbeeld in Nederland. Wel heb ik gemerkt dat regionale verschillen groot zijn. Toen ik verhuisde van Zeist naar Veenendaal, zag ik ineens overal vrouwen met grijs haar! Een verademing, want ik was al niet van plan ooit mijn haar te gaan verven.

Tessa Douma (39 jaar) Veenendaal

GOEDE GESPREKKEN

Ergens toen ik begin 50 was begon het mij steeds meer tegen te staan om mijn grijze haar te verven. Ik had een kort kroes kapsel, leuk en goed geknipt. Wel had ik wat grijze haren voornamelijk opzij langs de rand van mijn hoofd. Ik besloot deze haren te verven. Wat ronduit vervelend was is dat die kleine randjes steeds sneller grijs werden nadat ik het had geverfd. Ik ben toen op een zwarte stift overgegaan om de haren bij te kleuren. Toen ik van kapper veranderde en daar begon over mijn grijze haren was zijn antwoord heel stellig : niets aan doen het is te mooi om te verven. Ik vond het heel bemoedigend en besloot om er vol voor te gaan. Dat mijn moeder ook mooi zilvergrijs is geworden heeft wel geholpen. Familie, vrienden en kennissen reageren heel positief. Ook terloopse voorbijgangers geven vaak complimenten. Ik merk dat ik vrouwen aan het denken zet en heb vaak goede gesprekken.

Wendy Smit Utrecht

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden