De uittips vandeze week

Leer zelf dieren tekenen, luister naar Dominee Gremdaat of wandel door de duinen met een audiotour

null Beeld

Tips voor tijdens de kerstvakantie. Van een online rondleiding in het Noordbrabants Museum tot een wandeling door de duinen mét audiotour. 

MARGREET DOLMAN EN DOMINEE GREMDAAT
Livestream
31 december en 2 januari

Deze bemoedigende wintervoorstelling heet voluit: ‘Margreet Dolman brengt warmte in de donkerste dagen van deze eeuw en dominee Gremdaat wijst de weg naar een evenwichtig 2021’. Vanuit Amsterdam maken de twee alter ego’s van cabaretier Paul Haenen steeds een nieuwe voorstelling met een actuele preek, verhalen, chansons en belevenissen. De stream (te volgen met een e-ticket) gaat ‘s ochtends al open en is nog zestig uur na aanvang te bekijken. Meer informatie: bettyasfalt.nl/ Meer vrije ­overdenkingen op petje.af/gremdaat

ASJEMENOU!
Online tour over populaire cultuur
Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch
t/m 24 januari

Horen we daar nu Loeki de Leeuw? Zeker. In de tentoonstelling ‘Asjemenou! De Nederlandse populaire cultuur in 100 voorwerpen’ is de enige echte Loeki te zien. En het EK-shirt van Marco van Basten uit 1988. En de pet van Ome Willem. In een gratis online tour leidt kunstliefhebber en theatermaker Lucas De Man u rond. Waar een rubriek in de Volkskrant al niet toe kan leiden… Start de online tour via de website: hetnoordbrabantsmuseum.nl

EZELSOREN

Filosofie met kinderen

Podcast 

‘Wat is mooi? Kan een vraag dom zijn? En is er een baas van de wereld?’ Kinderen filosoferen fantastisch, maar ja, ze stellen altijd een vraag te veel. ­‘Ezelsoren’ (KRO-NCRV) is ‘De podcast die elke waarom-vraag beantwoordt.’ Ezel Huug (Stefan Stasse) en zijn vriend Sprinkhaan Albert (dochter Sammy Stasse) ­beleven grappige avonturen en ­ontmoeten eigengereide figuren als Freud, Vincent van Gogh en Maria. Naar een idee van Josephine Hoogland, met een knisperend scenario van Roos Hoogland. Te ­beluisteren via zappelin.nl/podcasts of andere podcastkanalen.

TEKENLES 

door Lineke Lijn

Instructiefilmpjes op YouTube

Altijd al willen leren hoe je een dier realistisch natekent? Een cursus volgen is er vanwege de lockdown even niet bij, maar online zijn er goede alternatieven te vinden. Zoals de tutorials van kunstenares Lineke Lijn. In instructiefilmpjes op haar YouTube-kanaal legt ze met rust en precisie uit hoe je bijvoorbeeld een angstaanjagende tijger, een paardenhoofd of levensechte dierenvacht natekent met grafiet- of pastelpotloden. Tik haar naam in en de video’s verschijnen op een rij. Geschikt voor jong en oud.

WANDELEN IN DE DUINEN MET AUDIOTOUR

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Lekker uitwaaien is echt iets voor de kerstvakantie. In Nationaal­­ Park Zuid-Kennemerland zijn wandelroutes uitgezet met audiotour. Ga naar www.np-zuidkennemerland.nl, klik op ‘doen’ en u vindt bijvoorbeeld de wandeling Koevlak/Parnassia met audiotour (9 km), gratis te downloaden via de Izzitravel app, met op zestien plekken uitleg over flora en fauna. Of kies de gele wandelroute Wisentenpad, die u door het afgesloten gebied het Kraansvlak leidt, waar wisenten ­leven.

Johannes Vermeer, 'Meisje met de parel' (circa 1665) Beeld Mauritshuis, Den Haag
Johannes Vermeer, 'Meisje met de parel' (circa 1665)Beeld Mauritshuis, Den Haag

MEET VERMEER

Mauritshuis, Den Haag

Online tours

Inzoomen tot in de zwoele pupillen van Vermeers ‘Meisje met de parel’: het Mauritshuis in Den Haag heeft indrukwekkend ingezet op online. In een muisklik volgt u een ­online tour, u zoomt diep in op een Vermeer of een Rembrandt of u luistert een liedje bij een schilderij, via mauritshuis.nl onder tabje ‘Verdiep’.

Uniek in dit eerste gigapixel-­museum ter wereld: ‘Meet Vermeer’. De echte stukken uit de vele collecties van de meester (1632-1675) mogen niet meer reizen; deze virtuele collectie omvat wel het volledige oeuvre. Gratis toegankelijk via g.co/meetvermeer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden