null Beeld

Tuinieren metLoethe Olthuis

Leer de wesp kennen en je weet hoe je haar bestrijdt

Loethe Olthuis

Wespen zijn de tijgers onder de insecten. Snel, slank en gestreept jagen ze op alles wat ze voor de vleugels komt: muggen, vliegen en andere insecten. Dat voedsel vangen ze niet voor zichzelf, maar voor de larven, de wespenbaby’s. De wespenkoningin legt de hele lente en zomer eitjes, waaruit larven komen die zich verpoppen tot werksters. Werksters moeten voedsel zoeken voor de nieuwe larven. Ze hebben het daar zo druk mee dat ze niet aan eten zoeken voor zichzelf toekomen. Ze leven van een zoete vloeistof die de larven uitscheiden.

Je zult maar uitgehongerd zijn

Aan het eind van de zomer legt de koningin alleen nog eitjes waar koninginnen en darren, mannetjeswespen, uit komen. Die paren begin augustus. Daarna, nu ongeveer, gaan de darren en de oude koningin dood, de jonge bevruchte koninginnen gaan de hort op en de werksters hebben geen larven meer om te verzorgen.

Een fantastisch boek voor insectenvrezers: Insectenrijk van Aglaia Bouma, uitgeverij Atlas Contact. Ze kennen, is van ze houden.

Eindelijk vakantie, zou je denken, maar zonder larven valt hun voedselvoorziening weg. Zoetigheid moeten ze nu uit bloemennectar of overrijp fruit halen. Of uit de frisdrank, koekjes en jam die wij zo nonchalant neerzetten. Wespen versmaden een hapje barbecuevlees ook niet. Wie neemt ze het kwalijk? Je zult maar uitgehongerd zijn en een buffet voor je neus hebben staan…

Dat maakt wespenbestrijding simpel. Dek zoetigheid af, doe geen parfum of aftershave op met bloemengeur (ook wespen kunnen zich vergissen). Leg aan de andere kant van je tuin of balkon wat wespenlekkernijen: (over)rijp fruit, drupjes honing, lepel nat katten- of hondenvoer. Dan hebben de wespen niks te zoeken bij jouw cola! (Ze komen niet af op cola light.)

Liever helemaal geen wespen in de tuin? Hang in het vroege voorjaar een namaak-wespennest op, kijk op internet voor aanbieders. Dan denkt de wespenkoningin dat er al een kolonie woont en begint ze haar nest elders.

Ga vooral niet gillen, zwaai niet met je armen en loop niet hard weg. Die arme wespen denken zo dat jij ze aanvalt, je bent honderden malen groter, en dán steken ze. Hun dagen zijn geteld. De oude werksters overleven de winter niet.

Wespen nemen meer ellende weg dan ze ons bezorgen. Een gemiddelde kolonie ruimt dagelijks zo’n 100.000 muggen, luizen, vraatinsecten en vliegen op, plus kadavers van kikkers, muizen en insecten.

Niet overtuigd? Wespen verslinden teken en houden zo de ziekte van Lyme in toom. Ze verspreiden zaden van bessenstruiken en vruchtbomen en zijn belangrijk voor de bestuiving van nazomerbloeiers, zoals struikklimop en schermbloemen, doordragende aardbeien en frambozen. Planten als wespenorchidee, helmkruid en sneeuwbes zijn bijna geheel afhankelijk van wespenbestuiving!

Loethe Olthuis is journalist en auteur van Duurzaam handboek voor de luie tuinier (2020). Ze geeft wekelijks tips om te tuinieren zonder blaren of gifspuit. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden