Vraag van de week

Kun je slaaptekort in één nacht inhalen?

null Beeld
Beeld
Robert Visscher

Na een gezellige avond met vrienden duik je veel te laat je bed in. De volgende dag word je heel moe wakker. Kun je dan slaap inhalen door extra vroeg naar bed te gaan? “Ja, dat kan, maar niet zo makkelijk als je denkt”, zegt slaapexpert en hoogleraar Sebastiaan Overeem van de TU Eindhoven en centrum voor slaapgeneeskunde Kempenhaeghe.

“De volgende nacht maken je hersenen extra diepe slaap aan als compensatie. Dat helpt, maar uit onderzoek blijkt ook dat je na een keer vroeg naar bed gaan nog niet volledig hersteld bent. Een nacht langer slapen is dus niet voldoende.” Wanneer je slaaptekort hebt na een gezellige avond, merk je dat je minder energie hebt en slechter presteert. “Vaak wordt vergeten dat langdurig subtiel slaaptekort hetzelfde effect heeft. Ik behandel onder meer patiënten die structureel net te weinig slapen. Ook zij hebben minder energie en zijn veel minder scherp. Maar dat hebben ze minder goed door, omdat er niet zoals bij een nacht flink doorhalen een duidelijke aanleiding voor is.”

Van langdurig slaaptekort is sprake als je in het weekend heel lang uitslaapt of op vakantie veel meer tijd in bed doorbrengt dan normaal. “Dat is niet goed, want langetermijnslaaptekort heeft gezondheidsconsequenties en kan de kans op onder meer overgewicht en diabetes vergroten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden