null Beeld

ColumnEmine Uğur

Kritiek hoort erbij en niemand is jou instemming verschuldigd

Emine Ugur

‘Dat mag zij toch vinden?’, vraagt iemand op Twitter me, als reactie op mijn tweet over de uitspraken van Erica Meiland over de ‘islamisering van Nederland’. Ik blijf het verbijsterend vinden dat mensen denken dat de vrijheid van meningsuiting bescherming tegen kritiek vanuit de samenleving behelst, terwijl die feitelijk alleen beschermt tegen vervolging door de staat. Iedereen mag alles vinden en binnen de kaders van de wet alles zeggen, maar niemand is gevrijwaard van kritiek op zijn of haar opvattingen.

Je zegt iets. Anderen vinden daar wat van. Soms zijn dat heel veel mensen, soms is hun kritiek heel fel. Daar kun je je iets van aantrekken, of niet. Maar een mening uiten zonder weerstand te krijgen, bestaat niet. En ik kan het weten als iemand die zich in het oog van meerdere Twitter-shitstorms heeft bevonden.

Als ik iets in mijn column schrijf waar zoveel kritiek op komt dat Trouw zich dat gaat aantrekken en besluit niet met mij verder te gaan, is dat hun goed recht. Het feit dat ik een mening heb en die wil laten horen, betekent niet dat de krant mij daar een platform voor verschuldigd is, of dat ik zo’n platform kan claimen. Het zou ook wel een teken van enorme zelfoverschatting zijn, als ik zou denken dat mijn mening te allen tijde door een groot publiek gehoord moet kunnen worden.

Wanneer je heel veel kritiek krijgt op je mening of de woorden die je hebt gebruikt, kun je je daarop bezinnen en eventueel besluiten om die bij te stellen. Je kunt ervoor kiezen ruggengraat te tonen en op zoek te gaan naar een ander medium met een wellicht kleiner publiek dat jouw opvattingen wel kan waarderen. Of je kunt, zoals de meesten uit de je-mag-niks-meer-zeggenbrigade, heel boos op social media, op tv, in de krant, op de radio, je mening herhalen en herhalen, en roepen dat je echt níks meer mag zeggen tegenwoordig. Omdat je niet om weet te gaan met de reacties die je ontvangt. Of niet kunt accepteren dat de wereld veranderlijk is en jouw mening helemaal niet zo actueel, relevant of breed gedragen is als jij dacht.

Met fluwelen handschoenen

Je hebt recht op jouw mening. Maar hoe grandioos en belangrijk jij jouw mening of jouw persoon ook vindt: niemand is jou een podium, een publiek of luisterend oor verschuldigd.

Maar bovenal: niemand is jou instemming verschuldigd.

Je mag alles vinden, en behoudens de wet heel veel zeggen. Maar als je iets wilt zeggen en met fluwelen handschoenen behandeld wilt worden, moet je je wellicht niet begeven in de publieke arena en je beperken tot je Facebookgroep met gelijkgestemden, of de kringverjaardag waar hooguit je pubernichtje weerstand zal bieden tegen het feit dat je de kosjere keukens van Joden maar belachelijk vindt en hoofddoeken niet vindt horen in Nederland, en anderen met hun taartje op schoot hun mond zullen houden omdat ze achteraf geen gedoe willen hebben de familiechatgroep.

Emine Uğur is sociaal dienst­verlener en een bekend twitteraarster (@overlistener). Om de week schrijft ze een column voor Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden