Vraag van de week

Krijg je op latere leeftijd ook nog moedervlekken?

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox
Robert Visscher

“Dat kan, maar het aantal moedervlekken neemt wel af na het vijfendertigste levensjaar”, zegt dermatoloog Remco van Doorn van het Leids Universitair Medisch Centrum. “Je kunt daarna nog wel nieuwe moedervlekken ontwikkelen, maar het worden er wel flink minder.”

Hoe dat komt is moeilijker te beantwoorden. Een moedervlek ontstaat door een mutatie in een specifiek gen in pigmentcellen, waardoor cellen een groeiprikkel krijgen. Na een aantal celdelingen komt de groei tot stilstand en is een moedervlek ontstaan.

Ouderdomswratten en zonnevlekken

Van Doorn: “Het is niet bekend waarom we na ons vijfendertigste jaar nauwelijks meer moedervlekken ontwikkelen. De mutaties vinden waarschijnlijk tot op hoge leeftijd plaats, maar we denken dat het delingspotentieel van de pigmentcellen lager is.” Daardoor zijn de ‘nieuwe’ moedervlekken waarschijnlijk niet met het blote oog te zien.

Dit is een vermoeden, voegt de dermatoloog er voorzichtig aan toe. “Het is eenvoudigweg niet goed onderzocht. Het meeste onderzoek gaat naar de melanoom, een kwaadaardige tumor ontstaan uit pigmentcellen. Er kunnen overigens nog wel andersoortige goedaardige gepigmenteerde huidafwijkingen op hogere leeftijd ontstaan. Zoals ouderdomswratten en zonnevlekken. ”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden