null Beeld

BoekrecensieKookboek

Kookboek Homakase is met zoveel liefde gemaakt dat je hem simpelweg niet kunt negeren

Sommige kookboeken zijn met zoveel liefde gemaakt dat je ze simpelweg niet kunt negeren. Zeker niet als ook de inhoud dik in orde is. Zo’n boek is Homakase van fotograaf Oof Verschuren. De titel is een samenstelling van het Japanse omakase en het Engelse home, wat direct de gedachte achter dit boek duidelijk maakt. Bij een omakase-diner krijgen gasten een menu voorgeschoteld door een sushi-chef terwijl ze bij hem aan de bar zitten. Verschuren legt uit hoe u dit thuis voor gasten kunt doen.

Verschuren beschrijft hoe zijn fascinatie voor sushi uitgroeide tot een obsessie. ‘Fotografie is mijn eerste liefde. Maar een mens heeft een hobby nodig en de bijna oneindige creativiteit die ik in het maken van sushi kwijt kan, stopt alleen bij de grens van mijn eigen fantasie.’

Homakase zit vol informatie, over de geschiedenis van sushi, de verschillende soorten en de belangrijkste basisingrediënten, zoals kombu (eetbare zeewier), wasabi en de rijst. Gevolgd door recepten. Verschuren verzekert: ‘Sushi is in de basis zo simpel dat u al snel lekkere maaltjes uit de mouw schudt’. Neem wel de tijd. Zeker bij sushi geldt: oefening baart kunst.

null Beeld

Homakase
Oof Verschuren
Nijgh & Van Ditmar;
272 blz. € 34,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden