null Beeld

Tuinieren metLoethe Olthuis

Koel, koel, koel, zo’n dak met plantjes

Loethe Olthuis

Ik heb het altijd al willen hebben: een begroeid dak, of in vaktaal een groendak. Het zou prima kunnen op ons platte keukendak, had ik bedacht. Maar onze vriend de aannemer maakte korte metten met mijn rozige plannetje. “Dat dak houdt nog geen vierkante meter beplanting. Jullie andere daken zijn te schuin en op de golfplaten van jullie schuur kan het ook niet.” De man was meedogenloos, maar helaas: voor ons geen groendak.

Misschien wel voor u. Het groendak is oeroud. Drentse plaggenhutbouwers wisten al dat een begroeid dak je huis in de winter warmer houdt en in de zomer koeler. Een groendak kan tot 90 procent meer regenwater vasthouden en gedoseerd afgeven dan een kaal dak en filtert fijnstof en CO2 uit de lucht.

Bovendien beschermt zo’n groene laag je dak tegen uv-straling. Daardoor gaat dakbedekking ­onder een groendak wel vijftig jaar mee, zegt Vereniging Eigen Huis. Ook handig: de opbrengst van zonnepanelen op een groendak gaat omhoog.

Maar een groendak is vooral ­extra natuur en een soort verzetsdaad tegen alle tegeltuintjes. Geen groen in je tuin? Dan ga ik het dak op!

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

TIP

Er zijn genoeg aanbieders van sedumdaken, zoals sedumspecialist.nl, naturegreen.nl of groendak.nl.

Huisjeboompjebeter.nl en grasengroenwinkel.nl geven veel informatie over zelf doen en over de soorten ­daken en beplanting. Bij viridi-tectum.nl kun je de ­materialen krijgen om zelf je sedum-­groendak aan te leggen. Sempergreen.com heeft het grootste assortiment aan planten, maar je kunt hun producten alleen bestellen via een bedrijf of hovenier.

Een groendak trekt bijen, vlinders en vogels, die er eten, drinken, uitrusten of nestmateriaal zoeken. Dé plant voor een groendak is sedum: een vetplantje met heel veel familie-­leden dat tegen felle zon, hitte en droogte kan en vaak ook nog leuk bloeit. Als je soorten sedum combineert, heb je de hele zomer voedsel voor insecten.

Een tip van duurzaam hove-­niersbedrijf Sustuinable: beplant je dak niet alleen met sedum, maar met een mix van sedum, kruiden, wilde bloemen en vlinder- en bijenplanten.

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Ingewikkeld blijkt het aanleggen van een groendak niet. Een groendak weegt gemiddeld 75 kilo per m² met uitschieters naar boven en beneden. Je dak moet dus wel stevig genoeg zijn. Dat kun je uitrekenen of vragen aan een hovenier, een gespecialiseerd bedrijf of dakdekker.

Die kunnen je groendak ook beplanten, maar je kunt het ook zelf doen met kant-en-klaar beplante cassettes of matten, die je aan elkaar vastklikt.

De kosten voor een aangelegd groendak liggen tussen de 40 en 100 euro per m², afhankelijk van het oppervlak en de beplanting. Als je het zelf aanlegt, ben je meestal zo’n 50 euro per m² kwijt, je arbeid is gratis.

Meegenomen: veel gemeenten geven subsidie voor een groendak, kijk op groenesubsidie­wijzer.nl.

Loethe Olthuis schrijft wekelijks een column over tuinieren. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden