Drinken Frisdrank

Koddige knipogende matroesjka’s

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: Herbal Moscow.

De makers van het frisdrankmerk Herbal Moscow riepen vast wanhopig tijdens een marketing-brainstorm: hoe onderscheiden we ons nu toch in die overspannen markt van hippe frisdranken? Want met zo’n slogan als ‘all natural ingredients’ hengel je de gezonde en bewuste consument van nu niet meer binnen. Zelfs niet als er – hipper dan hip – wat gefermenteerde gember in zit.

Het antwoord staat op de verpakking. De frisdrankblikjes vallen namelijk op door de koddige afbeeldingen van knipogende matroesjka’s, u kent ze wel, die lieflijke Russische poppen met steeds een ander popje in de buik. De maker, Hesam Montazer, zelf ook hipster, komt trouwens uit Hamburg; met Rusland heeft zijn frisdrankmerk niets te maken.

Gefermenteerde gember

In de kantine van onze krant is de frisdrank sinds kort te krijgen, wij vielen er als een blok voor. We namen de drank als oppeppertje tijdens een lange dag achter de computer. Eerst de variant Herbal Moscow, gemaakt met twee weken gefermenteerde gember, citroen, limoen, een beetje komkommer en kruiden (o.a. dennennaalden). Dat fermenteren (waarbij je met bacteriën, schimmels en gisten voedingsmiddelen maakt) is de nieuwste hype; er zijn zelfs cursussen voor en het schijnt gezond voor het darmbioom – die andere trend.

De gemberdrank beviel goed, was fris-pittig van smaak en de gember liet minutenlang een tintelend gevoel op de tong en lippen achter.

Daarna proefden we een blikje Lemon Mama van dezelfde maker: citroenlimonade met een shotje sinaasappel en grapefruit. Die leek te veel op een ordinaire Fanta Lemon, vonden we. Weinig bijzonders aan. Oh, en de drankjes smaken vooral goed als ze ijskoud zijn. Al met al waren ze een prima opkikkertje tijdens een lome kantoordag. En een stuk gezonder dan een Cup-a-Soup.

Herbal Moscow, o.a. Marqt of Dorstlust, € 1,69

Zelf aan de slag

Via YouTube, diverse kookboeken en websites zijn er legio uitlegfilms en instructies te vinden om zelf aan de slag te gaan met fermenteren. Bijvoorbeeld met gember of andere groenten. U kunt natuurlijk ook zelf een cursus of workshop volgen. Dat kan bijvoorbeeld bij: verrotlekker.nl, keukenboeren.nl of wateetons.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden