null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Relatie-DNAHet verhaal van Nisrine

Kijk uit voor mannen, zei de vader van Nisrine (58). Dat neemt ze hem nu kwalijk. ‘Ik heb te lang in een ijskast gezeten’

Tijdgeest verkent het DNA van de liefde: hoe werkt de relatie van je ouders door op je eigen relaties? Nisrine (58) hoorde haar vader in Iran altijd zeggen: ‘Kijk uit voor mannen’. Zijn stem achtervolgde haar tot in Nederland.

Rick Pullens

‘Een tiener was ik toen de Iraanse Revolutie begon. Stiekem ging ik de straat op om te protesteren tegen de sjah. En ik las verboden boeken. Mijn ouders wisten dat niet. Zij geloofden niet in verandering. Ik wel.

Ik was zo met de politiek bezig dat ik weinig oog had voor jongens. Al heeft dat ook een andere reden: ik ben zeer beschermd opgevoed. Ik was de jongste uit een groot gezin. Constant kreeg ik te horen: ‘Dat mag niet’. Ik wilde graag mooie kleren dragen, ik hield van rood, maar dat mocht niet, want rood was de kleur van foute vrouwen.

Soms zag ik hoe kwaad mijn vader kon worden op mijn zus, die van alles deed wat niet mocht. Ik zag haar tranen en wilde niet worden zoals zij. Dus luisterde ik. Mijn vader zei altijd: ‘Vrouwen zijn watjes, mannen zijn vuur’. Kortom: leg nooit een watje naast het vuur, want dan verbrandt het. De liefde werd mij zo verboden dat ik er niet eens aan dacht.

Ik trouwde pas toen ik eind twintig was. Met de broer van een kennis. We kenden elkaar niet goed, maar ik dacht: ik moet trouwen en kinderen krijgen, nu kan het nog. Mijn man was politiek actief, hij streed tegen ongelijkheid, dat vond ik mooi – de Revolutie had niet de gehoopte veranderingen gebracht. Maar hij was meer met de politiek bezig dan met mij.

Omdat mijn man politiek actief was, moesten we met onze kinderen het land ontvluchten. We kwamen in Nederland terecht. De smaak van de liefde heb ik bij mijn man nooit geproefd. Ook hier was hij meer met andere dingen bezig dan met mij. We zijn gescheiden.”

Een dertiger met jonge kinderen in een vreemd land

“Ik was gewend dat alles altijd voor mij bepaald werd, nu stond ik er alleen voor; een dertiger met jonge kinderen in een vreemd land. Regelmatig belde ik mijn vader. Hij kende de Europese cultuur niet, maar wist me altijd goede raad te geven. Ik heb de taal geleerd en ben een opleiding gaan doen.

Mijn vader was trots op me, maar zei ook altijd: ‘Kijk uit voor de wolven’. Mannen, bedoelde hij. Dus hield ik onbewust afstand. Meer dan tien jaar lang. Uiteindelijk ben ik weer getrouwd. Niet uit liefde, maar ik had zo’n behoefte aan een maatje. Hij is een lieve man, ik wil met hem oud worden, maar ik heb me nooit aan hem durven overgeven. Dat ligt aan mij. Dat deed ik bij geen enkele man.

Tot een half jaar geleden. Ik was aan het werk op een kantoor met flexplekken. Een man kwam tegenover me zitten. Hij hielp me op de computer. Toen ik weg moest, vroeg hij mijn nummer. Nog geen uur later stuurde hij een appje. En diezelfde avond nog een. Er werd iets wakker in me.

Ik ben al wat ouder en twee keer getrouwd, maar bij elk berichtje van hem gebeurde er iets met mijn lichaam wat ik niet kende. Ik kreeg het warm en ik werd rood. Hij wist me zo te raken met zijn charme. Ik voelde me vrouw. Een gevoel dat nergens te koop is. Eén keer hebben we iets gedronken. Er is niks gebeurd. Meer durfde ik niet, want al snel waren die wolven weer terug in mijn hoofd.

Hij appte: ‘Ik wil je voelen’, dat soort woorden. Ik wilde dat ook, maar ik moest zo’n enorme drempel over. Ik denk dat hij dat niet doorhad. Telkens weer hoorde ik in gedachten mijn vader: ‘Kijk uit voor mannen’. Tot ik besloot: nu doe ik het wel. Eén keer wilde ik ervaren hoe intimiteit uit liefde voelt. Maar ons afspraakje ging niet door. Ik heb niets meer van hem gehoord.”

Ik denk aan hem als ik in slaap val, ik droom over hem

“Wie de geur van een parfum niet kent, weet niet dat hij bestaat, maar als je er eenmaal aan geroken hebt, wil je niet anders. Ik denk aan hem als ik in slaap val, ik droom over hem, hij zit in mijn gedachten zodra ik wakker word. Ik ben verliefd, ik ben aan het verbranden.

Mijn vader is altijd mijn held geweest. Nu denk ik: waarom heb je me altijd zo bang gemaakt voor de liefde? Dat neem ik hem kwalijk. Al die jaren dat ik ongehuwd was, had ik van alles kunnen ontdekken. Dat heb ik niet gedaan.

Ik ben veranderd. Als je me vorig jaar had verteld over een getrouwde vrouw die verliefd was op een ander, had ik dat afgekeurd. Nu oordeel ik niet meer. Want ik weet hoe belangrijk het kan zijn om dit te mogen voelen. Al doet het ook pijn. Mijn dochter zegt: ‘Hij is een player. Haat hem.’ Maar ik kan hem niet haten. Hij heeft mij bevrijd uit een ijskast waar ik te lang in gezeten heb.”

De namen in deze tekst zijn gefingeerd om privacyredenen. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Wilt u ook worden geïnterviewd over de invloed van uw ouders op uw relaties? Mail: relatiedna@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden