Ik heb een droomKees Schippers

Kees Schippers: ‘Bij mij smelten de horloges’

Kees Schippers Beeld Jorgen Caris
Kees SchippersBeeld Jorgen Caris

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Vandaag: Kees Schippers.

Noor Hellmann

“Bij dromen denk ik meteen aan een heleboel liedjes uit het ‘American Songbook’, zoals ‘Did you ever see a dream walking? Well I did’, ‘All I do is dream of you the whole night through’ en: ‘I guess I’ll have to dream the rest’. Ik ken ze allemaal uit mijn hoofd. Wat me ook te binnen schiet is de film ‘The Secret Life of Walter Mitty’, met Danny Kaye in de hoofdrol. Hij is een onopvallende figuur maar in zijn dromen is hij een held die alles kan.

Mooi vind ik de diffuse grens tussen droom en werkelijkheid. Soms word je wakker en weet je niet zeker of de droom van daarnet niet echt is. Ook in koortsdromen, als je half bij bewustzijn bent, vervaagt die grens. Vroeger droomde ik dan dat ruimtes met elkaar vochten, de ene drukte de andere eruit.

In mijn nieuwe boek ‘Andermans wegen’ ­beschrijf ik dat ik op een terras een kaartspel bekijk. Ik loop weg en merk na een tijdje dat ik mijn bril kwijt ben. Eenmaal terug bij het terras heb ik het gevoel dat ik mezelf zie zitten – daar gaat de gewone wereld over in de wereld van de droom.

In een ander stuk sta ik aan een kanaal in Friesland. In de verte ligt een dorp. Ik vraag welk dorp en iemand zegt: Suameer. Ineens verandert de omgeving die me volkomen vreemd voorkwam en ben ik in een andere tijd: als kind ben ik in de oorlog in Suameer geweest. Het doet denken aan dromen waarin niks lijkt te kloppen en een duidelijke samenhang ontbreekt. Zo schrijf ik ook, een rechttoe rechtaan-verhaal vind je bij mij niet.

Een hand waar mieren uit komen

Er zijn kunstenaars die hun leven wijden aan beelden zonder logica. Ken je dat schilderij van Magritte van een schoen die in tenen overgaat? Hangt in Boymans. Of de film ‘Un chien andalou’ van Buñuel en Dalí, daarin zie je een hand waar mieren uit komen. Dat soort beelden kan ik ook dromen. Ik herinner me een angstige droom waarin iemand met een geweer op mij schoot: mijn hele huid zat vol met pluim­pjes. Ik droom niet à la de Haagse School. Bij mij smelten de horloges.

Vrienden die zijn verdwenen komen in mijn dromen voor. In mijn boek laat ik de wegen zien die zij hebben gewandeld. Er zijn meerdere stukken over onder anderen Jan Hanlo, Hans Faverey en Jan Roeland, als terugkerende echo’s, in de hoop dat ik zo hun werk doorgeef.

Er is ook een stuk waarin ik het vluchtige wit van een kathedraal van Monet verbind met een droom waarin ik op de bodem van een dekschuit een stukje zilver zag schitteren. Ik heb die droom hier even op een briefje geschreven om me eraan te herinneren, want er staat vrij veel in dit boek. Mensen krijgen wel waar voor hun geld hè?”

K. Schippers (pseudoniem van Gerard Stigter, 1936) is dichter en prozaschrijver. Vorige week verscheen ‘Andermans wegen. Verhalen en beschouwingen’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden